22
08
2015
Wieszak na Wybiegu: Menu modelki na cały dzień #2
The Coveteur
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu. Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy zdrowe przepisy na pyszne posiłki, które mogą pojawić się w jadłospisie każdej modelki i każdej zadbanej dziewczyny.
Cykl Menu Modelki skierowany jest do wszystkich osób, które pragną odżywiać się rozsądnie i zdrowo.
Prezentowane w nim przepisy polecam moim podopiecznym z agencji Hysteria Models, starając się udowodnić, że dieta modelki nie jest wcale monotonna ani pełna wyrzeczeń.
The Coveteur
ŚNIADANIE: PUDDING Z PŁATKÓW RYŻOWYCH
Składniki: szklanka mleka (może być roślinne, np. ryżowe), około 1 szklanka płatków ryżowych, kilka suszonych moreli , garść suszonej żurawiny, 2 łyżki masła orzechowego, łyżka serka wiejskiego, łyżka ulubionego dżemu
KROK po KROKU: Mleko zagotować, wrzucić płatki ryżowe, żurawinę i pokrojone w plasterki morele. Gotować na małym ogniu do momentu aż płatki zgęstnieją. Połowę porcji przełożyć do miseczki, zrobić wgłębienie i nadziać masę masłem orzechowym, następnie przykryć pozostałymi płatkami. Po wystudzeniu włożyć do lodówki i zostawić na całą noc.
Propozycja podania: Po wyjęciu z lodówki udekorować wierzch deseru łyżką domowego dżemu i serka wiejskiego.
The Coveteur
OBIAD: TARTA ZE SZPINAKIEM
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, paczka świeżego szpinaku baby, roladka koziego sera pleśniowego, suszone pomidory w oleju, 2 ząbki czosnku, 1/2 małej cukinii, pieprz, sól
KROK po KROKU: Szpinak z cukinią poddusić chwilę na patelni z niewielką ilością wody. Dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, pieprz oraz sól. Ciasto francuskie umieścić w brytfance, na wierzchu ułożyć szpinak z cukinią, pomidory suszone i plastry sera koziego. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15 minut.
Propozycja podania: Gotową tartę można skropić kilkoma kroplami pikantnej oliwy z oliwek (na przykład z dodatkiem ostrej papryczki peperoncino). Wyśmienicie komponuje się z białym winem.
The Coveteur
KOLACJA: SAŁATKA Z DYNIĄ I SEREM
Składniki: opakowanie rukoli, 1 mała dynia Hokkaido, 1/2 opakowania sera feta lub koziego, oliwa z oliwek, sól morska, świeżo zmielony pieprz, pestki dyni
KROK po KROKU: Dynię pokroić na niewielkie kawałki, posmarować każdy oliwą z oliwek, posypać solą i piec w 200 stopniach przez około 20 minut (pod koniec pieczenia sprawdzić, czy dynia jest już dostatecznie miękka). Wyjąć dynię z piekarnika i ostudzić. Rukolę opłukać, przełożyć na talerz i ułożyć na niej kawałki dyni, pokruszony ser feta (lub kozi). Skropić oliwą z oliwek, posypać pestkami dyni (pestki warto podprażyć przez kilka minut na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą pięknego aromatu) i świeżo zmielonym pieprzem.
Propozycja podania: Do sałatki idealnie pasują grzanki z masłem ziołowym lub włoska bruschetta posmarowana oliwą i natarta czosnkiem.
The Coveteur