03
10
2015
Wieszak na Wybiegu: Menu modelki na cały dzień #3
The Coveteur
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu. Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy zdrowe przepisy na pyszne posiłki, które mogą pojawić się w jadłospisie każdej modelki i każdej zadbanej dziewczyny.
Cykl Menu Modelki skierowany jest do wszystkich osób, które pragną odżywiać się rozsądnie i zdrowo.
The Coveteur
ŚNIADANIE: ZIELONE MUFFINKI
Składniki suche: szklanka mąki pełnoziarnistej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki herbaty zielonej matcha, 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Składniki mokre: 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka, 2 małe jajka
KROK po KROKU: Mokre składniki połączyć ze sobą i przelać do miski ze składnikami suchymi. Dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem, aby powstało jednolite ciasto. Przelać do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Z podanych składników otrzymujemy sześć dużych muffinek.
Propozycja podania: Wierzch babeczek można udekorować pestkami słonecznikami, płatkami owsianymi i suszoną żurawiną. Po upieczeniu świetnie smakują posmarowane domowym dżemem, np. morelowym lub wiśniowym.
The Coveteur
OBIAD: MAKARON Z DYNIĄ I BAKŁAŻANEM
Składniki: 1/3 paczki makaronu farfalle, 1/2 niewielkiego bakłażana, 1/2 małej dyni hokkaido, oliwa z oliwek, świeży rozmaryn , sól, pieprz, szczypta chilli, 3 łyżki tartego parmezanu
KROK po KROKU: Dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować kawałki dyni oliwą i posypać solą. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bakłażana pokroić na plastry, a następnie na 1-centymetrowe podłużne prążki. Przełożyć do miski, posolić i zostawić na 25 minut, a po tym czasie opłukać i dokładnie osuszyć. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić bakłażana i podsmażać do momentu aż zmięknie. Dodać upieczone kawałki dyni, makaron i posiekany rozmaryn. Doprawić do smaku solą, szczyptą chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Danie przełożyć na głęboki talerz i posypać parmezanem.
Propozycja podania: Makaron można posypać podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi. Wspaniale komponuje się z lampką białego wina.
The Coveteur
KOLACJA: KREM Z KUKURYDZY
Składniki: 2 puszki kukurydzy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, 250 ml bulionu, kilka liści świeżej kolendry, przyprawa curry, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo zmielony pieprz
KROK po KROKU: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na oliwę i podsmażyć na szklisto. Do warzyw wsypać około 2 łyżek curry, dokładnie wymieszać. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, zalać bulionem i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut. Kolendrę opłukać i drobno posiekać. Zupę doprawić sosem sojowym, wrzucić posiekaną kolendrę, a następnie zmiksować składniki na jednolity krem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Propozycja podania: Zupa będzie pięknie prezentować się na talerzu, jeśli udekorujemy ją listkami świeżej kolendry i skropimy oliwą z oliwek. Można również dodać jej kaloryczności poprzez posypanie pestkami dyni i słonecznika, najlepiej podprażonymi na suchej patelni.
The Coveteur