30
04
2016
Wieszak na Wybiegu: Menu modelki na cały dzień #8
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu. Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy zdrowe przepisy na pyszne posiłki, które mogą pojawić się w jadłospisie każdej modelki i każdej zadbanej dziewczyny.
Cykl Menu Modelki skierowany jest do wszystkich osób, które pragną
odżywiać się rozsądnie i zdrowo.
ŚNIADANIE: PUDDING Z MALINAMI
Składniki: szklanka mleka kokosowego, 4-5 łyżek kaszy manny, łyżeczka syropu klonoweg, łyżka wiórków kokosowych, maliny – świeże lub mrożone
KROK po KROKU: Mleko wlać do garnka, dodać syrop klonowy, zagotować. Do gotującego mleka wsypać kaszę i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Miseczkę przemyć zimną wodą, przełożyć do niej 1/2 gotowej kaszy, ułożyć na niej kilka malin, przykryć resztą masy. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do przestygnięcia. Kaszę włożyć na całą noc do lodówki, a rano przybrać kilkoma świeżymi (lub rozmrożonymi wcześniej) malinami.
Propozycja podania: Maliny można zastąpić innymi owocami – w połączeniu z mlekiem kokosowym świetnie sprawdzi się również mango, kiwi czy ananas.
OBIAD: NALEŚNIKI Z KASZY MANNY
Składniki: 2/3 szklanki mleka, 5 łyżek kaszy manny, 1 jajko, szczypta soli, opakowanie szpinaku baby (lub mrożonego), ząbek czosnku, 1/2 cebuli, łyżka śmietany/jogurtu greckiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenia
KROK po KROKU: Farsz: Cebulę pokroić w kawałeczki, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, następnie dodać plasterki czosnku, smażyć przez chwilę, często mieszając. Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wrzucić na patelnię i smażyć do momentu, aż liście zmiękną i znacznie zmniejszą objętość. Do szpinaku dodać łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Naleśniki: Mleko połączyć z jajkiem, następnie dodać kaszę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać suchą lub delikatnie natłuszczoną patelnię i wylać na nią ok. 1/3 masy. Rozprowadzić ciasto na powierzchni patelni i smażyć około minuty z jednej strony, odwrócić i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Ostrożnie zsunąć na talerz. Gotową masę szpinakową układać na naleśnikach i zwijać w ruloniki.
Propozycja podania: Do masy szpinakowej można dodać ser feta albo zastąpić śmietanę ricottą, która jest wspaniałym źródłem białka i nada farszowi kremowej konsystencji.
KOLACJA: ZUPA KREM Z BATATÓW
Składniki: 2 średnie bataty lub 1 duży, 3 szklanki bulionu, 1 łyżka oliwy, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki imbiru, 200 ml mleczka kokosowego, czubata szklanka kaszy manny, łyżka masła, litr wody, sól
KROK po KROKU: Zupa: W garnku zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę, uważając, by czosnek się nie przypalił. Bataty obrać, pokroić w kostkę. Dodać do garnka z cebulą i czosnkiem. Smażyć i często mieszać przez około 5-7 minut, dodać przyprawy i kontynuować smażenie jeszcze 2-3 minuty. Zalać warzywa gorącym bulionem, zagotować. Gotować do miękkości batatów, czyli około 15-20 minut. Gdy słodkie ziemniaki będą miękkie, wlać mleko kokosowe, zagotować i gotować razem przez około 2 minuty. Wyłączyć ogień i zupę zmiksować na gładki krem. Kluseczki: Wodę zagotować w większym garnku, dodać łyżeczkę soli. Kiedy woda zaczyna się gotować, garnek ściągnąć z ognia. Kaszę wsypywać do wody cieniutkim strumieniem, bardzo powoli i cały czas mieszając. Garnek postawić na małym ogniu, dodać łyżkę masła i gotować, jeszcze chwilę mieszając do momentu, aż kasza będzie miękka. Kaszę wylać na talerz i rozprowadzić tak, by powstała cienka warstwa (2-3 cm). Odstawić do przestudzenia na około godzinę. Przestudzoną kaszę pokroić w kosteczkę i podawać z zupą krem.
Propozycja podania: Zupę warto udekorować świeżą kolendrą i posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika.