30
01
2016
Wieszak na Wybiegu: Menu modelki na cały dzień #6
The Coveteur
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu. Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy zdrowe przepisy na pyszne posiłki, które mogą pojawić się w jadłospisie każdej modelki i każdej zadbanej dziewczyny.
Cykl Menu Modelki skierowany jest do wszystkich osób, które pragną
odżywiać się rozsądnie i zdrowo.
Tym razem motywem przewodnim jadłospisu jest kasza jaglana, która wyróżnia się przede wszystkim dużą ilością łatwo przyswajalnego białka, najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Składniki te korzystnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie, poprawiają przemianę materii i zapobiegają odwapnianiu kości. Ogromną zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalny smak, dzięki któremu można ją wykorzystywać zarówno jako zdrowy dodatek do mięsnych i warzywnych sosów, składnik past do chleba, wegetariańskich pasztetów, jak i rozmaitych deserów czy słodkich śniadań.
The Coveteur
ŚNIADANIE: PUDDING Z KASZY JAGLANEJ
Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 dojrzały banan, 1 łyżka kakao, łyżeczka miodu/syropu klonowego, ilka orzechów nerkowca
KROK po KROKU: Orzechy posiekać. Kaszę z bananem, kakao i miodem dokładnie zmiksować. Przełożyć do miseczki, posypać nerkowcami i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Propozycja podania: Zamiast nerkowców można użyć migdałów lub innych orzechów, a po wyjęciu z lodówki deser udekorować rodzynkami i suszoną żurawiną.
The Coveteur
OBIAD: KOPYTKA JAGLANE Z CZERWONYM PESTO
Składniki: 500 g kaszy jaglanej, mąka ziemniaczana (1/4 objętości kaszy), około 7-8 pomidorów suszonych w oleju, 3 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni, 2-3 łyżki startego parmezanu, mały ząbek czosnku, 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów, sól, pieprz, szczypta chili
KROK po KROKU: Kaszę jaglaną ugotować na sypko, ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera, a następnie podzielić masę na cztery części. Jedną część odłożyć na bok, wsypać w jej miejsce mąkę ziemniaczaną, a następnie zagnieść ciasto razem z odłożoną wcześniej częścią kaszy. Ukształtować wałeczki i pokroić na romby, aby uzyskały kształt tradycyjnych kopytek. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do wypłynięcia (około 2-3 minuty). Wszystkie składniki pesto dokładnie zmiksować. Kopytka wymieszać z sosem, posypać parmezanem.
Propozycja podania: Kluseczki świetnie komponują się również z sosami na bazie mleka kokosowego. Czerwone pesto można zastąpić wersją przygotowaną na bazie świeżej bazylii.
The Coveteur
KOLACJA: PASZTET Z KASZY JAGLANEJ
Składniki: 200 g zielonej soczewicy, 100 g kaszy jaglanej, 70 ml oleju rzepakowego, 2 małe cebule, 4-5 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek suszonej żurawiny, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki Sól, pieprz
KROK po KROKU: Ugotować w dwóch osobnych garnkach kaszę jaglaną i soczewicę, odstawić do przestygnięcia. Cebule pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju razem z liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Kiedy cebula się zeszkli, wyjąć z patelni przyprawy. Soczewicę wymieszać z kaszą jaglaną, dodać cebulę, olej, sos sojowy, przyprawy. Zmiksować przy pomocy blendera, dodać suszoną żurawinę i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Studzić przez całą noc bez wyjmowania z foremki.
Propozycja podania: Pasztet wspaniale smakuje skropiony dobrej jakości sosem sojowym oraz z dodatkiem domowego sosu żurawinowego.
The Coveteur