12
12
2015
Wieszak na Wybiegu: Menu modelki na cały dzień #5
The Coveteur
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu. Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy zdrowe przepisy na pyszne posiłki, które mogą pojawić się w jadłospisie każdej modelki i każdej zadbanej dziewczyny.
Cykl Menu Modelki skierowany jest do wszystkich osób, które pragną
odżywiać się rozsądnie i zdrowo.
The Coveteur
ŚNIADANIE: RYŻ KOKOSOWY Z MANGO
Składniki: szklanka ryżu jaśminowego, 1 puszka mleka kokosowego (400 ml), 1 dojrzałe mango, 1 laska wanilii, 2 łyżki miodu/syropu z agawy, 2 łyżki wiórków kokosowych
KROK po KROKU: Szklankę ryżu jaśminowego wsypać do garnka i zalać mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu, często mieszając do momentu, w którym mleko odparuje, a ryż stanie się miękki. Dodać miód lub syrop z agawy, ziarnka wanilii, wiórki kokosowe i pokrojone mango.
Propozycja podania: Mango można również zmiksować na gładki mus i gotowe śniadanie podać w szklance, układając na zmianę warstwę ryżu i owocowego musu.
The Coveteur
OBIAD: WRAPY Z HUMMUSEM I PIECZONYMI WARZYWAMI
Składniki: 2 pełnoziarniste tortille, 4 kopiaste łyżki hummusu, 2 marchewki. 2 pietruszki. garść świeżego szpinaku, 4 łyżki kiełków brokuła, olej rzepakowy, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, pieprz, sól morska
KROK po KROKU: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Marchewki i pietruszki umyć, obrać i pokroić w grube słupki, a następnie przełożyć do głębokiej miski. Dodać łyżkę oleju i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane warzywa wyłożyć na blachę i piec około 30-40 minut (pietruszka piecze się szybciej niż marchew, dlatego należy często sprawdzać miękkość warzyw). Szpinak opłukać i osuszyć. Placki podgrzewać przez chwilę na suchej patelni, przełożyć na talerz i posmarować jedną stronę hummusem. Na tortilli położyć szpinak, kiełki oraz upieczone warzywa, a następnie ciasno zwinąć placek.
Propozycja podania: Zamiast szpinaku można użyć rukoli, która wyostrzy smak dania. Przed zwinięciem placki warto skropić oliwą extra vergine.
The Coveteur
The Coveteur