02
01
2016
Wieszak na Wybiegu: 4 przepisy na dietetyczne trufle
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu.
Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy przepisy na pyszną i lekką alternatywę dla słodkości..
Nie warto się zadręczać wyrzutami sumienia po świątecznym sezonie, ale czym prędzej powrócić do zdrowych nawyków. Jeśli problemem jest trudny do opanowania apetyt na słodycze, wystarczy zamienić ciężkie makowce i serniki na lżejszą, dietetyczną i zdrową wersję trufli.
Do wyboru cztery super smaki i szybkie w przygotowaniu receptury!
TRUFLE DAKTYLOWE
200 g suszonych daktyli bez pestek
250 g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cynamonu
Do nadziewania: orzechy laskowe, migdały, suszona żurawina
Do obtoczenia: wiórki kokosowe lub posiekane płatki migdałowe
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut, aby porządnie zmiękły. Po tym czasie odcedzić je i przełożyć do blendera razem z płatkami owsianymi, dodać łyżeczkę cynamonu i wszystko razem dokładnie zmiksować. Z powstałej masy formować okrągłe kuleczki, wkładając do środka orzecha laskowego, migdała lub suszoną żurawinę. Gotowe trufle obtoczyć w wiórkach kokosowych albo posiekanych płatkach migdałowych. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
TRUFLE FIGOWE
150 g suszonych fig
1 łyżka skórki pomarańczowej
80 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
Z fig odciąć twarde końcówki, a następnie zalać je ciepłą wodą i namaczać przez 20 minut. Po tym czasie figi odcedzić i pokroić na kawałki. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę pomarańczy i zblendować ją razem z figami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy figowej i ponownie zmiksować. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie z masy uformować małe kulki i obtoczyć je w 3 łyżkach surowego kakao. Trufle podawać schłodzone.
TRUFLE ORZECHOWE
2 szklanki mieszanki ulubionych orzechów i nasion
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu
Do obtoczenia: sezam, mak, kakao
Orzechy i nasiona zmielić w blenderze albo młynku do kawy. Przesypać do miski, następnie zmielić płatki owsiane. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na około pół godziny. Po tym czasie odcedzić je i przesypać do zmielonych płatków owsianych, po czym zblendować składniki aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Gotową masę daktylową przełożyć do miski ze zmielonymi orzechami, dodać kakao, cynamon i olej kokosowy, dokładnie wymieszać, a następnie włożyć na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formować pralinki, obtaczając je na zmianę w sezamie, maku i surowym kakao. Trufle najlepiej przechowywać w lodówce.
TRUFLE KOKOSOWE
70 g kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki wiórków kokosowych
Do nadziewania: blanszowane migdały
Do obtoczenia: wiórki kokosowe
Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, co pozbawi ją gorzkiego posmaku. Mleko kokosowe przelać do rondelka, dodać do niego kaszę, cukier i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 20-25 minut, uważając, aby kasza się nie przypaliła. Kiedy kasza będzie miękka, zdjąć rondelek z ognia, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Ostudzić do temperatury pokojowej. Masę kokosową owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki i formować kulki, wkładając do środka migdał i obtaczając pralinki w wiórkach kokosowych. Podawać dobrze schłodzone. Przechowywać w lodówce.
POLECAMY
FOLLOW Wieszak na Wybiegu