18
06
2015
Szparagowa sałatka z dodatkiem soczystych truskawek
fot. golubkakitchen.com
Jeszcze dziś w porze lunchu przygotuj sobie ekstremalnie pyszną, lekką i aromatyczną sałatkę z sezonowych pyszności - szparagów i truskawek - z dodatkiem pachnącej mięty oraz bazylii i zdrowej kaszy. Twoja sylwetka zasługuje na coś totalnie zdrowego!
Składniki sałatki:
Garść szparagów
Kubek pokrojonych na plasterki truskawek
Posiekana świeża mięta
Listki bazylii
Dwa kubki quinoa
Sól morska i świeżo zmielony pieprz
fot. golubkakitchen.com
Składniki dressingu:
1 i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki doku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli
Przygotuj szparagi. Najpierw pozbądź się ich twardych końcówek, a następnie przygotuj je w dowolny sposób, np. na maśle na patelni albo w osolonej wodzie. Trzy minuty gotowania w zupełności wystarczą. Po wyjęciu ich z garnka, zalej je natychmiast zimną wodą - zostaną intensywnie zielone i kruche. Pokrój szparagi na kawałki.
fot. golubkakitchen.com
W osobnej miseczce wyczaruj dressing. Ten będzie delikatnie słodki, wyraziście podkreślający smak szparagów. Do dużego naczynia wsyp quinoa, dodaj szparagi, truskawki i zioła oraz sos. Dodaj ewentualnie sól i pieprz. Gotowe!
Skosztuj także innych truskawkowych pyszności:
Tort z truskawkami i kwiatem bzu