10
04
2022
Śniadaniowe crêpes z syropem klonowym i owocami
fot. herriottgrace.com
Słodkie, francuskie crêpes są idealne na śniadanie. Według oryginalnego przepisu, aby były perfekcyjne w smaku, należy dodać do ciasta pół szklanki piwa, gwarantującego właściwą puszystość oraz charakterystyczny smak. Dodatkowo, odrobina ekstraktu waniliowego sprawi, że nabiorą fantastycznego aromatu, zupełnie jak w paryskiej śniadaniowni.
Składniki:
2 szklanki ciepłego mleka, ćwierć szklanki roztopionego
masła, 1 i 1/4 szklanki mąki, szczypta soli, 3 łyżeczki cukru,
3 jajka, łyżka oleju, łyżeczka ekstraktu waniliowego,
pół szklanki jasnego piwa typu lager, słodka śmietanka,
syrop klonowy, świeże owoce
fot. herriottgrace.com
Zacznij od roztopienia masła i podgrzania mleka. Wymieszaj mąkę, cukier i sól, a następnie dodaj do nich jajka i olej. Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki, użyj średnich obrotów miksera. Powoli wlewaj do ciasta ciepłe mleko oraz roztopione masło.
Teraz dodaj piwo, cały czas miksując ciasto.
Przykryj naczynie folią aluminiową i schowaj
do lodówki, najlepiej na całą noc.
fot. herriottgrace.com
Smaż naleśniki na maśle 2 minuty z jednej strony i 30 sekund z drugiej. Prosto z patelni przekładaj je do ciepłego piekarnika, aby nie stygły niepotrzebnie pod podaniem. Serwuj złożone w trójkąty z odrobiną słodkiej śmietanki, syropu klonowego oraz świeżymi owocami.
Pomysły na śniadanie na słodko:
Tosty z awokado podane z jajkami: Solo lady brunch
Duńskie śniadanie: Sandwiche prosto z Kopenhagi