25
03
2022
Solo lady brunch: Urocze tosty z awokado podane z jajkami
fot. iamafoodblog.com
Sekretem pysznego i eleganckiego śniadania jest jego prostota. Blogerka Stephanie La uwielbia łączyć azjatyckie pomysły z europejską tradycją, kreując receptuty zdrowe, sycące i niezwykle fotogeniczne. Jej pomysł na jajka na miękko z tostami z awokado sprawdzi się znakomicie w roli uroczego brunchu na miły początek dnia, kiedy gotujesz tylko dla siebie. Czas na solo lady brunch!
SKŁADNIKI
Dwa lub trzy duże jajka
Ulubione pieczywo w kromkach
Dobre, wysokiej jakości masło
Serek topiony, np. cheddar albo emmentaler
Dojrzałe, obrane i pokrojone na plasterki awokado
Sól i świeżo zmielony pieprz
fot. iamafoodblog.com
Przygotuj śniadaniową zastawę - kieliszki do jajek i porcelanowe łyżeczki. Ugotuj jajka na miękko, korzystając ze swojej sprawdzonej metody. Rozgrzej dużą patelnię i rozłóż na niej kilka kromek posmarowanych masłem po stronie stykającej się ze spodem. Na pieczywie rozsmaruj serek topiony, rozłóż plasterki awokado i przykryj kromką z dodatkową porcją serka.
Smaż tosty powoli z obu stron. Kiedy jajka będą
gotowe, przełóż je do kieliszków. Gorące tosty
pokrój na cienkie paseczki, które będziesz
mogła maczać w gorącym żółtu.
Podawaj z solą i pieprzem.
fot. iamafoodblog.com