08
02
2022
Duńskie śniadanie: Sandwiche prosto z Kopenhagi
fot. fluxiontour.com
Francuzi kochają croissanty, Anglicy jajka na bekonie, a stawiający na lekką dietę Duńczycy uwielbiają kolorowe sandwiche. Smørrebrøds, czyli jednowarstwowe kanapki z prostych, ale idealnie połaczonych w duety składników, są ich stałą poranną przekąską.
Najlepszą bazą każdej smørrebrød jest świeży
chleb żytni na zakwasie posmarowany
cieniutką warstewką dobrego masła.
Cała reszta to kwestia przemyślanych, podkreślających
smaki tradycyjnych połączeń w skandynawskim stylu.
fot. fluxiontour.com
Kremowy serek, tuńczyk, kapary
Puszkę łososia wymieszaj z kremowym serkiem.
Posmaruj pieczywo i udekoruj kaparami.
fot. fluxiontour.com
Łosoś wędzony, kremowy serek,
chrzan, koperek, skórka cytrynowa
Pieczywo posmaruj kremowym serkiem
i chrzanem ze słoiczka. Położ plasterek łososia,
koperek i startą skórkę cytrynową.
fot. fluxiontour.com
Jabłko, kozi serek, miód,
odrobina zieleniny
Na warstwie koziego serka ułóż cienkie plasterki
obranego jabłka. Na wierzchu wylej trochę miodu,
a wszystko posyp zieleniną, np. natką pietruszki.
fot. fluxiontour.com
Jajko na twardo + majonez + szczypiorek
Na posmarowanym masłem kawałku pieczywa
połóż kilka plasterków jajka. Udekoruj
kleksem z majonezu oraz szczypiorkiem.