23
12
2023
Strojna sałatka z buraczkami, migdałami & granatem na święta
Instagram @downshiftology/Photo @gaylemcleod
Sezon świąteczny kocha nasycone kolory burgundu -
także na efektownie zastawionym stole.
Ta szczególnie elegancka sałata to połączenie jarmużu,
buraczków oraz oryginalnie spreparowanych migdałów.
Dzięki soczewicy staje się bardzo sycąca, natomiast granat
czyni całość niezwykle dekoracyjnym daniem.
Instagram @detroitgarden
Zacznij od przygotowania składników
Sałatka z jarmużem na Święta jest banalnie prosta, a do
tego pyszna i wegańska! Sprawdzi się jako lekki, ale sycący
dodatek do dań podczas wystawnego obiadu w gronie bliskich.
Żeby podczas Świąt nie marnować niepotrzebnie czasu
w kuchni, wcześniej możecie przygotować niektóre składniki.
Jarmuż to niedoceniana roślina w kulinarnym świecie, jednak wystarczy kilka kroków, by wydobyć jego prawdziwy potencjał i przemienić go w doskonałą bazę sałatek. Jak przygotować tę roślinę, by była najzdrowsza? Najlepiej po prostu umyj, osusz i pozbaw go łodyżek. Następnie jarmuż należy dobrze “wymasować”.
Wsyp go do miski, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oliwy z oliwek,
a następnie wymieszaj składniki rękami. Proces masowania
pomaga jarmużowi uwolnić gorzkie związki, eliminując
część gorzkiego smaku tego warzywa.
Dobrym pomysłem jest także wcześniejsze obrania granatu. By szybko i łatwo wydobyć wszystkie nasiona, wykorzystujemy naturalną budowę owocu. Najpierw ścinamy jego górę na prosto. Dół wycinamy w formie stożka, zagłębiając się nieco w owoc. Następnie tniemy granat ostrym nożem tak, jakbyśmy wykrawali cząstki pomarańczy.
Polecamy: Świąteczny blok czekoladowy z szałwią i jagodami Goji
Instagram @sophonaplate
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA SAŁATY
Pół łyżeczki kminku
Łyżeczka nasion kolendry
2 łyżeczki soli
Łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 obrane i zgniecione ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
8 małych buraczków - ugotowanych, obranych i pokrojonych
Szklanka ugotowanej soczewicy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Garść miękkich części jarmużu
Ziarenka z granatu
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA SAŁATY
Pół łyżeczki kminku
Łyżeczka nasion kolendry
2 łyżeczki soli
Łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 obrane i zgniecione ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
8 małych buraczków - ugotowanych, obranych i pokrojonych
Szklanka ugotowanej soczewicy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Garść miękkich części jarmużu
Ziarenka z granatu
SKŁADNIKI DO SERA MIGDAŁOWEGO
Szklanka namocznych przez noc migdałów bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Łyżka miodu
Łyżka drożdży spożywczych
szczypta soli
Instagram @fermentationpassion
Zacznij od przygotowania migdałów - zmiksuj wszystkie
składniki z listy na gładko, używając blendera.
Nasiona kolendry i kminku wrzuć na rozgrzaną patelnię na 3 minuty. Kiedy zaczną być aromatyczne, skorzystaj z moździeża i zmiel je na gładko. Połącz przyprawy z solą, papryką, czosnkiem i sokiem z cytryny. Na talerzu rozłóż plasterki buraczka, posyp natką pietruszki i pokryj powstałą marynatą. Odstaw na 1-3 godziny.
Na dno dużej misy wsyp jarmuż, skrop go oliwą, delikatnie
dopraw solą morską. Dodaj buraczki w marynacie,
soczewicę, ziarenka granata oraz migdały.
Instagram @honestlyyum