07
09
2013
Risotto cytrynowe - pysznie smakuje z krewetkami!
Zasada robienia risotto jest prosta - kiedy nauczysz się podstawy, jesteś w stanie przygotować każdą wariację na jego temat i cieszyć się kremową konsystencją, winnym aromatem i parmezanową ostrością z dziesiątkami różnych dodatków!
To o smaku cytrynowym i kolorze delikatnie podkręconym kurkumą, smakuje genialnie z owocami morza lub jasnym mięsem - kurczakiem albo indykiem. To, jak ostatecznie je podasz, zależy wyłącznie od Twojej kulinarnej fantazji!
Składniki: 1 litr bulionu, 40 g masła, pół cebulki, 2 łyżki świeżego estragonu, 150 g ryżu arborio, 60 ml szklanki białego wina, skórka starta z 1 cytryny oraz sok z połowy cytryny, 30 g parmezanu, pieprz (biały i czarny), odrobina kurkumy, która wzmocni żółty kolor potrawy