12
10
2013
Oh-so-yummy: Śliwkowa tarta z migdałami #deser
Formę do pieczenia tarty wysmaruj grubo masłem. Podane proporcje pasują do klasycznego wymiaru, czyli około 25 cm średnicy. Do mąki w misce dodaj cukier, sól i posiekane, zimne masło. Rozetrzyj masło z mąską, aż powstną drobne okruszki. Dodaj jajko (najlepiej niecałe) i ulep z ciasta kulę.
Ciasto połóż na arkuszu papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na placek o średnicy o kilka cm większej niż średnica formy, byś miała zapas na brzegi. Wyłóż formę ciastem, doklej palcami do brzegów. Schowaj do zamrażarki na kwadrans.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Zajmij się farszem. Pokrój owoce na kawałki, a mascarpone, dwa pozostałe jajka i mleko skondensowane zmiksuj na gładki krem.