31
10
2015
Lekkie placuszki kukurydziane z syropem & mandarynkami
fot. iamafoodblog.com
Kruche placuszki kukurydziane polane syropem miodowo-mandarynkowym podawane ze świeżymi owocami - oto pomysł na idealne weekendowe śniadanie! Samo ciasto jest bajecznie proste do przygotowania i usmażenia - poradzisz sobie z nim nawet, jeśli masz minimalne doświadczenie kulinarne. Nie bardziej skomplikowana jest procedura szykowania syropu. Warto go przyrządzić, bo to on gwarantuje ten wyjątkowy, jesienny aromat.
SKŁADNIKI SYROPU
filiżanka ulubionego miodu kwiatowego
skórka starta z mandarynki
sok wyciśnięty z mandarynki
fot. iamafoodblog.com
SKŁADNIKI CIASTA
filiżanka mąki pszennej
pół filiżanki mąki kukurydzianej
łyżeczka sody
ćwierć filiżanki masła
3 łyżki miodu
filiżanka maślanki
2 duże jajka
olej do smażenia
By przyrządzić syrop, wymieszaj w garnuszku miód i sok mandarynkowy. Delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do momentu, w którym oba składniki dokładnie się połączą. Zdejmij z ognia i dodaj skórkę z mandarynki, a podczas gdy syrop będzie się studził, usmaż placuszki.
fot. iamafoodblog.com
\
Wdużym naczyniu wymieszaj drewnianą łyżką składniki ciasta. Na patelni rozprowadź równomiernie niewielką ilość oleju. Smaż placuszki z obu stron, aż będą puszyste i złociste. Podawaj z syropem oraz kawałkami świeżej, obranej mandarynki.
Inne pyszności na jesienny apetyt: