28
09
2015
Spaghetti w 20 minut: Pomidory, bazylia, burrata & chilli
fot. iamafoodblog.com
Autorką oryginalnego przepisu na to proste i pyszne, bardzo włoskie spaghetti jest nikt inny jak nowojorska królowa domowego ogniska - Marta Stewart. My jednak znalazłyśmy tę recepturę na jednym z naszych ulubionych blogów kulinarnych - iamafoodblog.com.
Całkowity czas przygotowania to zaledwie 20 minut, więc możesz je przyrządzić nawet dziś, w poniedziałek, kiedy na zbędne wysiłki nie masz ochoty!
SKŁADNIKI
Makaron spaghetti
Małe pomidorki pokrojone na ćwiartki
Czosnek posiekany na plasterki
Świeża bazylia i inne zioła do dekoracji
Świeży ser burrata
Oliwa extra virgin
Płatki Chilli
Sól i pieprz
fot. iamafoodblog.com
Sposób przyrządzania spaghetti w tej wersji jest niekonwencjonalny i podobny do stylu gotowania risotto. Do garnka lub na patelnię włóż makaron, pomidory, czosnek i płatki chilli. Dodaj oliwę, a wszystko zalej wodą.
Na początek tylko tyle, aby przykryć składniki, a kiedy zacznie się redukować, dodaj więcej. Gotuj do momentu, w którym makaron będzie al dente. Kiedy twardość spaghetti będzie odpowiednia, dodaj sól, pieprz, bazylię i inne świeże zioła oraz burratę. Lunch gotowy!
Skosztuj także innych past z zielonym dodatkiem: