11
03
2020
Farfalle z pastą z awokado, limonką i jajkiem sadzonym
iamafoodblog.com
Pyszny, lekki i zdrowy obiad w 15 minut? Ten przepis, opisany przez autorkę bloga iamafoodblog.com - Stephanie, nie zajmie Ci ani chwili dłużej! Wystarczy, że będziesz miała pod ręką paczkę makaronu, świeże, dobrze dojrzałe awokado, limonkę, kolendrę i jajko. Efekt jest satysfakcjonujący estetycznie i... smakowo!
SKŁADNIKI
Idealne na jedną, ale sycącą porcję!
Makaron farfalle
Pół awokado - obranego, bez pestki
Ząbek czosnku - zmiażdżony w prasce
Garść świeżej kolendry - drobno posiekanej
Sok z ćwiartki limonki
Łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
Sól i świeżo mielony pieprz
Jajko sadzone - jeśli lubisz
iamafoodblog.com
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu - tak, by osiągnął idealną miękkość al dente. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem zielonej pasty.
Wrzuć do blendera awokado, kolendrę i czosnek oraz wlej oliwę i sok z limonki - wszystko zmiksuj na gładko. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt gęsta, dolej wody źródlanej. Podawaj z solą, pieprzem, odrobiną dodatkowej kolendry i jajkiem sadzonym.
iamafoodblog.com
Wypróbuj także innych pomysłów na pyszności z awokado:
Idealne guacamole na dwa sposoby
Tost z awokado i japońskimi dodatkami