23
05
2015
Idealne sobotnie śniadanie: Jajko sadzone z awokado
fot. iamafoodblog.com
Sobota to najprzyjemniejszy dzień tygodnia - bezstresowy, zrelaksowany, leniwy. Jej poranek wymaga szczególnej celebracji - udekoruj go świeżymi kwiatami, przyjemną muzyką, imbirową lemoniadą (wspaniale uzupełnia aromatyczną kawę) oraz doskonałym śniadaniem.
Jedna z naszych kulinarnych ulubienic, Stephanie z bloga iamafoodblog.com, proponuje jajka sadzone na smażonym parmezanie z odrobiną awokado oraz szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
Jajka
Tarty parmezan
Dojrzałe awokado
Szczypiorek
Pieprz
Ewentualnie świeże zioła albo kiełki
fot. iamafoodblog.com
Rozgrzej patelnię, a kiedy będzie gorąca, posyp ją parmezanem lub mieszanką tartych parmezanu i sera cheedar, np. długodojrzewającego. Uformuj z sera nieregularny kształt przypominający koło, a kiedy się przysmaży, obróć na drugą stronę. Gotowy chrupiący spód zdejmij z patelni i wbij na nią jajko.
fot. iamafoodblog.com
Kiedy jajko będzie się smażyło, pokrój awokado na cieniutkie plasterki. Możesz skropić je oliwą i cytryną. Na talerzu połóż placuszek serowy, awokado, jajko sadzone. Wierzch posyp szczypiorkiem oraz przypraw pieprzem.
Skosztuj także innych wiosennych pyszności:
Gofry kokosowe z mango, bitą śmietaną i syropem klonowym