04
02
2023
Lekka sałatka z pomelo i orzechami na szpinaku baby
fot. Simply Scratch
Czas na coś lekkiego! Połączenie wyrazistych w smaku
warzyw ze słodko-kwaśnym owocem stanowi intrygujący,
smakowy duet i idealny przepis na lekki lunch.
Wyjątkowej słodyczy dodadzą rodzynki, a całość
podkręcą orzechy prażone na oleju kokosowym.
Składniki:
3 duże korzenie buraka (ewentualnie pietruszka)
Olej kokosowy
Sól morska i mielony pieprz
Łyżeczka łagodnej papryki
Pokruszone orzechy np. włoskie
Garść rodzynek
Pomelo podzielone na cząstki
Kilka garści szpinaku baby
fot. Simply Scratch
Buraka albo pietruszkę umyj, obierz i pokrój na
podłużne kawałki. Skrop olejem kokosowym
i wetrzyj go dokładnie w powierzchnię.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Warzywa rozłóż na papierze
do pieczenia, posyp solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut,
w międzyczasie pamiętając o przerzuceniu na drugą stronę.
fot. Simply Scratch
W osobnym naczyniu lub na indywidualnych talerzach
ułóż szpinak, kawałki pomelo oraz grillowanego buraka
albo pietruszkę, kiedy odrobinę wystygnie.
Orzechy upraż na oleju kokosowym z łagodną papryką
i szczyptą soli. Po około 5-7 minutach podgrzewania, dodaj
je do sałatki, wszystko uzupełnij rodzynkami i podawaj od razu.
fot. Simply Scratch