26
06
2015
Gofry kokosowe z mango, syropem klonowym i bitą śmietaną
fot. iamafoodblog.com
Lekko słodkie śniadanie w stylu 5-gwiazdkowego hotelu na Bali - oto czego ci trzeba, kiedy pogoda w maju nie dopisuje. Zrobisz je ekspresowo, bo w zaledwie 20 minut, a podane w recepturze porcje wystarczą dla aż 4 osób. Jeśli lubisz tropikalne eksperymenty w kuchni, zakochasz się w kruchości kokosowego ciasta i podkręconej syropem klonowym słodyczy dojrzałego mango.
SKŁADNIKI
Szklanka mąki
2 łyżki cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Szklanka mleka kokosowego
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Duże jajko
Bita śmietana
Syrop klonowy
Dojrzałe mango w kawałkach
fot. iamafoodblog.com
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W osobnym naczyniu połącz mleko kokosowe z olejem kokosowym oraz jajko. Mokre składniki dodaj do suchych i mieszaj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka.
Rozgrzej gofrownicę, posmaruj tłuszczem i rozpocznij smażenie gofrów. Gotowe dekoruj bitą śmietaną, syropem klonowym oraz kawałkami świeżego mango. Konsumuj, popijając poranne latte!
Spróbuj także innych śniadaniowych pyszności: