22
03
2015
Dietetyczna zupa minestrone z wiosennych warzyw
whatscookinggoodlooking.com
Wiosenne, zielone warzywa są wymarzonym uzupełnieniem zdrowej, lekkiej diety, szczególnie, jeśli zależy ci na zrzuceniu kilku kilogramów do wakacji. Ten przepis znalazłyśmy na jednym z najlepszych blogów kulinarnych whatscookinggoodlooking.com, prezentującym receptury opatrzone artystycznymi fotografiami. Ze wskazanych ilości składników przygotujesz albo 2 pełne talerze zupy, albo 4 mniejsze - idealne jako starter.
Składniki na zupę: 1 cały fenkuł włoski pokrojony wzdłuż na ćwiartki, 1 duża biała młoda cebulka pokrojona na ósemki, 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 6 ząbków czosnku posiekanych na cieniutkie plasterki, 1 obrany i pokrojony ziemniak, szczypta soli, szczypta czerwonego pieprzu, suszony tymianek (wedle uznania), 2 filiżanki fasolki z puszki typu cannellini, 6 filiżanek wody źródlanej, zielone warzywa (jarmuż, brokuły, szpinak)
Składniki na dekoracyjne pesto: 1/3 filiżanki delikatnie uprażonych migdałów, świeża bazylia, świeża rukola, sok z połowy cytryny, sól, czarny pieprz, oliwa z oliwek