01
05
2015
Coś #yummy: Krucha bagietka z burratą, prosciutto & rapini
honestlyyum.com
Rapini (albo inaczej broccoli rabe) to może być kolejne po jarmużu modne warzywo. W Nowym Jorku i Londynie już robi furorę, zatem pozostaje nam czekać, kiedy pojawi się na nie szał w Warszawie. Nie można go mylić z broccolini - to zupełnie inny rodzaj pełnej żelaza zieleniny.
Rapini w smaku przypomina nieco szparagi, ponieważ jest w podobny sposób przyjemnie gorzkie. Genialnie komponuje się z chilli, a zestawione z kremową burratą i doskonałą prosciutto tworzy wymarzony, śródziemnomorski lunch. Przepis znalazłyśmy na blogu HonestlyYum.com.
Składniki: Garść rapini, 3 ząbki czosnku (drobno posiekane albo zmiażdżone w prasce), 2 kule burraty, oliva extra virgine, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, płatki chilli, kilka plasterków prosciutto, bagietka pokrojona na ukośne kromki