11
10
2013
Czy Twoja dieta niszczy Twoją cerę? MENU-wrogowie pięknej skóry
TŁUSTE & SMAŻONE POTRAWY
Wprawdzie tłuszcz jest podstawowym budulcem komórek skóry, dostarcza jej witamin z grupy A i D oraz stymuluje produkcję sebum, które tworzy naturalną barierę ochronną na powierzchni skóry, to jego nadmiar może prowadzić do poważnych problemów z cerą.
Bardzo szkodliwe są tłuszcze zwierzęce, czyli masło i smalec, oraz tłuszcze roślinne utwardzone, np. słabej jakości margaryny - regularne spożywanie ich w dużych ilościach prowadzi do zaburzeń lipidowych we krwi, co sprzyja zapychaniu porów oraz dojrzewaniau tzw. zaskórników utajonych.
Zupełnie inaczej działają nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, tłustych rybach (łososiu, makreli, pstrągu i śledziu) oraz tranie. Oprócz tego, że jako cenne źródło antyoksydantów opóźniają procesy starzenia, to naturalnie nawiżają skórę, łagodzą stany zapalne, a także zapobiegają pekaniu i rogowaceniu naskórka.