10
02
2014
#FIT Szczupła bez wysilania się: Odchudzające triki jak magia!
VOGUE Paris, luty 2014
Doceń wapno i witaminę D
Najlepiej działają w duecie! Po pierwsze, witamina D hamuje rozmnażanie młodych komórek tłuszczowych oraz poprawia ogólny stan układu krwionoścnego, dodając energii do działania i aktywności fizycznej. Ale równie ważne jest to, że wspomaga także wchłaniania wapna, co z kolei pomaga utrzymać jego odpowiedni stały poziom w organizmie i zapobiegać tuczącym zmianom w gospodarce hormonalnej. Zazwyczaj bowiem, gdy mózg wykrywa niedobory wapnia, stymuluje ciało do gromadzenia zapasów i zwiększonego spożycia pokarmów. To oznacza, że przyswajanie wapna w ilościach pokrywających dziennie zaporzebowanie eliminuje ryzyko napadów głodu i tłumi chęć do jedzenia.
Gdzie szukać tych dwóch składników? Bogatym źródłem witaminy D są ryby oraz żółtka jaj, z kolei duże ilości wapna znajdują się w nabiale, kalafiorze, brokułach, migdałach czy łososiu.