16
06
2014
Filtry do wody DAFI - jak działają oraz dlaczego warto?
fot. DAFI
Znaczenia wody dla organizmu nie sposób przecenić. Bez niej żaden z procesów przemiany materii nie może przebiegać prawidłowo. Walkę o naturalne piękno i zdrowie można wygrać także w aspekcie ekologicznym i ekonomicznym. Woda butelkowana postrzegana jest jako najczystsza i najlepsza. Wydajemy spore pieniądze, dźwigamy kilogramy, siłą rzeczy zaśmiecamy środowisko plastikowymi odpadami. Nigdy jednak nie mamy do końca pewności czy jest ona rzeczywiście najlepsza i najczystsza. Czas zmienić nawyki i postawić na to, co naprawdę dobre dla nas i naszej kieszeni.
Z wody kranowej korzystamy każdego dnia. Używamy jej nie tylko do przyrządzania napojów zimnych i gorących, do gotowania, ale również do mycia. Pozornie woda z wodociągów spełnia restrykcyjne normy UE i jest bezpieczna do spożycia przez ludzi, ale jednak nim trafi z wodociągów do Twojego kranu przemierza setki kilometrów rur ze stali, ołowiu czy PCV.
fot. DAFI
Wędrując pogarsza swój zapach i smak, co utrudnia jej bezpośrednie spożycie prosto z kranu. Najszybszym i najtańszym sposobem uzdatniania wody jest stosowanie filtrów dzbankowych. Filtry Dafi eliminują chlor oraz zanieczyszczenia wytrącane z instalacji wodociągowych, gwarantując uzyskanie czystej i zdrowej wody. Gwarancja bezpieczeństwa potwierdzona jest atestami PZH i regularnymi badaniami laboratoryjnymi.
Zasyp filtrujący składa się z aktywnego węgla i żywicy jonowymiennej. Węgiel absorbuje chlor, detergenty, herbicydy, pestycydy i substancje pochodzenia organicznego. Usuwa z wody nieprzyjemny zapach i poprawia jej smak. Działa jak gąbka pochłaniająca szkodliwe substancje, mogące znajdować się w wodzie kranowej.
Dodatkowo, dzięki temu, że węgiel jest impregnowany srebrem, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Żywica usuwa zaś z wody metale ciężkie (np. ołów), nadmiar soli, magnezu i wapnia, powodujących jej twardość i osadzanie się kamienia w urządzeniach AGD, przedłużając tym samym ich żywotność. Wodę należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu oraz spożyć w ciągu 12 godzin od przefiltrowania.