02
03
2014
Dieta Dollar-a-Day (opisana przez Harper's BAZAAR w 1976 roku)
Nic nie trafia do kosza
Filozofia Dollar-a-Day sugeruje tak organizować gotowanie i przechowywać posiłki, by nic nie wyrzucać. Resztki z kolacji przydadzą się do śniadania, te ze śniadania podczas lunchu i tak dalej. Został ci pęczek pietruszki, która za chwilę zwiędnie? Posiekaj ją, przeciśnij przez praskę czosnek, wymieszaj z masłem i schowaj do lodówki. Właśnie przygotowałas pyszne smarowidło do pieczywa, które możesz przechowywać przez kilka kolejnych dni.
Rano konsumuj mleko (najlepiej odtłuszczone, by zredukować kalorie) z tradycyjnymi, oldschool'owymi płatkami, które są tańsze i mniej słodkie. Piecz swój własny chleb (możesz go mrozić i jeść przez kilka dni), gotuj zupy, a mięso kupuj to, na które jest akurat promocja. Codzienie możesz sobie pozwolić także na deser, pod warunkiem, że zamiast ciasta przygotujesz mus z owoców. Masz ochotę na przekąskę, a limit 1400 kcal został już wyczerpany? Aromatyczna herbata z cukrem i odrobiną mleka powinna załatwić sprawę.