02
03
2014
Dieta Dollar-a-Day (opisana przez Harper's BAZAAR w 1976 roku)
Strategia zakupów
To one są najważniejszym elementem metody żywienia Dollar-a-Day i jako proces odbywają się nie tylko w supermarkecie, który powinnaś odwiedzać raz w tygodniu, w wybrany dzień, ale także w twojej kuchni. To właśnie tam musi znajdować się notes do tworzenia na bieżąco listy potrzebnych produktów podstawowych, takich jak pieczywo, mleko czy jajka, którą później uzupełniasz o dodatkowe składniki menu, dobierane na podstawie ceny w danym momencie lub istniejących promocji.
Do sklepu zawsze wybieraj się, mając trzy składniki udanego shoppingu spożywczego: notes & długopis, gotówkę (tylko w ten sposób będziesz w stanie kontrolować wydatki) oraz... otwarty na obniżki i oferty specjalne umysł.
Polowanie na promocje
Jo Ann York w swojej książce dużo uwagi poświęca konieczności zbierania kuponów ze specjalnymi ofertami, które drukują środowe i czwartkowe gazety i sugeruje uzbrojonym w promocyjne wycinki Amerykankom odbywać zakupy w piątki. Reszta świata musi otworzyć się na zniżki, które przygotował dla klientów konkretny sklep i właśnie dlatego lista zakupów przygotowana w domu powinna być podstawowa - całą resztę kupujesz, kierując się wyłącznie ceną w danym momencie, a później, do poczynionych zakupów, dobierasz przepisy. Oznacza to dokładnie odwrócony cykl w porównaniu z tradycyjnymi dietami.
Nadrzędne zasady? Zaglądanie na niższe półki, sięganie po przecenione owoce i warzywa (większość z nich doskonale nadaje się do gotowania i pieczenia) oraz przekonanie się do puszek, bo np. kukurydza w kolbie jest dużo droższa niz ta konserwowa, a po przygotowaniu i tak nie ma różnicy w smaku. Przez cały czas, spacerując między półkami, należy notować, ile kosztują poszczególne produkty włożone do koszyka, bo przecież dysponujemy wyłacznie gotówką.