28
11
2013
Zimowy koktajl z Earl Grey, ginu i suszonych płatków róży
Koktajl Earl Grey + gin, fot. theframedtable.com
Aby zrobić wyborny koktajl z alkoholem, trzeba nie lada wprawy. Jedynie nieliczni barmani osiagają biegłość w swojej dziedzinie, dlatego radzimy nie porywać się na klasyki, takie jak Mohito, Long Island czy Cosmopolitan, bo to tak jakbyś po tygodniu nauki miała pisać doktorat z astronomii.
Jakość trunków, proporcje i soft dodatki to absolutnie tajemna wiedza, z którą nawet chwilowy flirt może skończyć się... alkoholowym dramatem!
Zamiast tego spróbuj czegoś niespotykanego, łączącego w sobie wszystko co najlepsze w zimowej aurze z orzeźwiającym klimatem norweskiej wiosny. Będzie wyrafinowanie i rustykalnie zarazem!
Koktajl Earl Grey + gin, fot. theframedtable.com
Przed wami majstersztyk sztuki barmańskiej inspirowany koktajlami z londyńskiego Soho, gdzie retro inspiracje i wpółczesna moda miksują się w najlepszych proporcjach
Składniki:
Syrop z cukru (przepis poniżej)
Tyle samo soku z cytryny
Dwa razy tyle Earl Grey na ginie (przepis poniżej)
3 kostki lodu
Woda gazowana
Suszone pąki róż do dekoracji (najlepiej z Harrods