15
07
2022
Zielone tosty w japońskim stylu z awokado i kawiorem z łososia
fot. iamafoodblog.com
Autorka bloga iamafoodblog.com, Stephanie Le,
uwielbia bawić się kuchnią azjatycką,
reintrepretując jej przepisy na nowo.
Proponowane przez nią tosty z awokado i kawiorem z łososia to przekąska, którą przygotujesz ekspresowo, bo w zaledwie 10 minut. Precyzyjna dekoracja każdego z tostów sprawia, że efekt wow jest absolutnie gwarantowany!
SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
10-12 małych tostów z ulubionego pieczywa
Garść młodej rukoli
Odrobina wodorostów
2 łyżku kawioru z łososia
Biały i czarny sezam uprażony na patelni
Sól i pieprz
fot. iamafoodblog.com
Zdaniem Stephanie La ten przepis sprawdza się znakomicie, kiedy masz nieodpartą ochotę na sushi, ale jednocześnie marzysz o czymś apetycznie chrupiącym. Smak świeżego, opieczonego pieczywa, kremowe awokado i kawior łączą się w zgrane trio, cudownie rozpieszczając podniebienie.
Kluczem do estetycznego sukcesu jest pokrojenie
awokado na idealne, równe plasterki.
Wszystkie składniki układaj na tostach tak, by każdy
element był widoczny: zielone awokado, odrobina
rukoli, wodorosty, kawior oraz sezam.
Szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
wzbogaci smak, podkreślając jego każdą wytrawną nutę.
fot. fluxiontour.com