28
04
2014
Zielone lody herbaciane w wafelku lub miseczce (w japońskim stylu)
Kiedyś szalałyśmy na punkcie niebieskich lodów smerfnych, ale teraz, gdy nie tylko wygląd ale i skład mają dla nas znaczenie, stawiamy na opcję zieloną - herbacianą.
Powstają na bazie japońskiego przepisu opierającego się na połączeniu smaków orzeźwiającego napoju z mlekiem kokosowym, migdałowym oraz odrobią limonki. Wyborne i... wytworne!
Można je przygotować dowolną metodą: w foremkach z patyczkami albo w jednym naczyniu i nakładać do wafelków >>>
Składniki: 1 puszka mleka kokosowego (200 g), mleko migdałowe (200 g), 1/3 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki japońskiej herbaty w proszku, sok z 1 limonki
Mleko schowaj do lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem, aby dobrze się schłodziło.
Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier i wymieszaj. Zagotuj, trzymaj na ogniu przez 3 minuty, zdejmij z kuchenki, wystudź.
Dodaj herbatę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wlej mleko i sok z limonki. Schłodź wszystko w lodówce >>>
Zamrażaj, używając maszyny do robienia lodów albo w foremkach na lody na patyku.
Obie opcje ostatecznie prezentują się doskonale!
Wykorzystaj jeszcze więcej zielonych receptur:
Odchudzająca zupa z groszku i jarmużu