18
02
2014
Wyrafinowane mini kanapeczki koktajlowe - masa szyku!
fot. honestlyyum.com
Niespodziewana wizyta znajomych? Przyjaciółka zapowiedziała się na herbatkę i nie masz pojęcia czym ją ugościć? Autorzy Honestly Yum, jednego z naszych ulubionych blogów kulinarnych, polecają miniaturowe kanapeczki koktajlowe - proste składniki, nieskomplikowana procedura i uroczy wygląd czynią je doskonałą opcją na szybkie podwieczorki w gronie znajomych.
Składniki: pieczywo tostowe, jajka na twardo, majonez, roszponka, dobre masło, szynka dojrzewająca, np. serrano albo prosciutto, zielony ogórek, sól, czarny pieprz
fot. honestlyyum.com
Z kromek pieczywa odkrój skórkę, a każdy kwadracik przekrój na dwa trójkąty i posmaruj odrobiną masła.
W miseczce rozgnieć jajka ugotowane na twardo, wymieszaj z majonezem, dodaj sól i pieprz. Ogórka pokrój na cieniutkie plasterki, a każdy z nich przekrój na ćwiartki.
Składniki układaj na pieczywie tak, jak pokazano na zdjęciach. Pastę jajeczną udekoruj roszponką, a ogórka układaj tak, by kawałki nachodziły na siebie jak rybie łuski.
fot. honestlyyum.com
Pamiętaj, że w wersji śniadaniowej możesz wzbogacić swój przepis, serwując zamiast chlebkowych kromeczek puszyste angielskie muffiny.
Ważnym elementem przepisu jest sposób podania sandwichy. Serwuj je na malutkich, porcelanowych talerzykach o spodeczkowym rozmiarze w uroczym, rustykalnym stylu.
Wypróbuj także innych kanapkowych receptur: