19
08
2022
Upiększająca sałatka z jarmużem, wakame i awokado
fot. thebeautychef.com
Ta efektowna sałatka na bazie komosy ryżowej
i zielonych dodatków poprawia trawienie oraz
nawilża skórę od wewnątrz, dodając jej blasku.
SKŁADNIKI
100 gramów komosy ryżowej
7 gramów wakame
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebulka (drobno posiekana)
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
800 g jarmużu na parze (posiekanego)
2 łyżeczki ziarenek białego sezamu
2 łyżeczki ziarenek czarnego sezamu
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 pokrojone awokado
75 gramów orzechów nerkowca
(uprażonych i pokruszonych)
Sos tahini (ćwierć szklanki soku z cytryny, 60 g tahini,
łyżka oliwy, starte 2 cm korzenia imbiru, 2 łyżeczki
miodu, 1 łyżeczka oleju sezamowego)
230 gramów fermentowanych warzyw
Instagram @thebeautychef
Ugotuj komosę ryżową. Przez 5 minut namaczaj
wakame aż stanie się miękkie i delikatne. Następnie
osusz z nadmiaru wody i pokrój na paseczki.
By wymieszać składniki sosu tahini, włóż je do słoiczka, zakręć i wykonaj kilka zamaszystych ruchów. Na dużej patelni rozpuść olej kokosowy i usmaż cebulkę z czosnkiem na delikatnym ogniu. Dodaj przygotowany na parze jarmuż i smaż przez 4 minuty. Wsyp sezam i płatki chilli.
Serwuj, kładąc jarmuż, wakame, fermentowane
warzywa i awokado na komosie ryżowej..
Po wierzchu polej sosem tahini oraz posyp
uprażonymi nerkowcami i dodatkowym sezamem.
fot. honestlyyum.com