01
07
2022
Sałatka z arbuzem i kozim serem na jarmużu
fot. honestlyyum.com
Pierwszy, lipcowy weekend wymaga specjalnej oprawy.
Świeża sałatka na jarmużu i rukoli, z miętą, kozim serem,
arbuzem, pomidorkami i ogórkiem jest dokładnie
tym, czego ci trzeba, w upalne popołudnie.
By ten zdrowy lunch nabrał pikantnej wyrazistości,
przygotuj nasiona słonecznika z pieprzem cayenne.
SKŁADNIKI
Szklanka ugotowanej pszenicy płaskurki
Ogórek obrany i pokrojony na plasterki
Pomidorki cherry pokrojone na połówki
Arbuz pokrojony w kostkę, bez pestek
Liście jarmużu oberwane z łodyżek
Umyta rukola i świeża mięta
Nasiona słonecznika
Pieprz cayenne
Rozdrobniony ser kozi
Limonka
Posiekana cebulka
6 łyżek oliwy, łyżeczka cukru
3 łyżki czerwonego vinegar
fot. honestlyyum.com
Najpierw przygotuj nasiona słonecznika w opcji
z pieprzem cayenne. W tym celu przepłucz je pod
strumieniem wody, rozłóż na blasze pokrytej papierem
do pieczenia i posyp pieprzem cayenne.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
na 10 minut, a następnie odstaw do ostudzenia.
fot. honestlyyum.com
Teraz pora na dressing: połącz posiekaną
cebulkę, vinegar, cukier i oliwę.
Przypraw solą i pieprzem.
W dużym naczyniu umieść wszystkie składniki.
Nie musisz ich mieszać, będą pięknie wyglądały
ułożone niczym puzzle (tak jak na zdjęciu).
Skrop wszystko dressingiem i jedz natychmiast,
rozkoszując się smakiem i blaskiem letniego słońca.
Instagram @hoskelsa