27
07
2015
Tost śniadaniowy z awokado oraz japońskimi dodatkami
fot. honestlyyum.com
Uwielbiamy bawić się awokado - jest jednym z naszych ulubionych składników pożywnych, śniadaniowych smoothie na bazie mleka kokosowego, kremowych chłodników oraz oczywiście pysznym elementem dekoracyjnych kanapeczek.
Autorka bloga honestlyyum.com przygotowała cudowne, lekkie sandwiche z japońskimi przyprawami, które wydobywają kolejne pokłady smaku z tego rewelacyjnego, wytrawnego owocu.
fot. honestlyyum.com
Furikake to japońska posypka na bazie sezamu, soli, cukru i wodorostów oraz, czasami, trawy cytrynowej. Można ją kupić w sklepach z kuchnią orientalną lub zamówić przez Internet, np. przez Amazon. Podobnie sprawa wygląda w przypadku shichimi togarashi robionej z rozdrobnionych papryczek chilli i płatków nori.
SKŁADNIKI
kilka kromek ulubionego pieczywa w formie tostów
awokado bez pestki pokrojone na cienkie plasterki
furikake oraz shichimi togarashi
sos sojowy
fot. honestlyyum.com
Na opieczonym pieczywie rozłóż plasterki awokado. Skrop je sosem sojowym, posyb obficie furikake i dodaj szczyptę shichimi togarashi. Uważaj z jego ilością, gdyż przyprawa jest bardzo pikantna. Podawaj i konsumuj natychmiast. Smaczego!
Wypróbuj także innych przepisów z awokado:
Awokado z rzodkiewką na sałacie