16
08
2013
Toskańska zupa pomidorowa z ciabatkowymi tościkami ♥
Rozgnieć pomidorki koktajlowe i wymieszaj z jednym pokrojonym ząbkiem czosnku i 1/4 listków bazylii. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, rozłoż na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć resztę czosnku i pędy bazylii. Podduś chwilę aż zmiękną. Dodaj pomidorki pelati wraz z zalewą, a następnie napełnij puszkę wodą i także wlej do garnka. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez kwadrans.
Do zupy dodaj pieczone pomidory wraz z całym sokiem, który wydzieliły. W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oliwy (możesz wsypać także trochę suszonej bazylii) i podsmaż kawałeczki ciabatki na złoto.
Zupę raz jeszcze wymieszaj, wyłóż na talerze (cóż za cudowny aromat, nieprawdaż?), udekoruj kawałkami cieplutkiej ciabatki i wybacz sobie, gdy z zachwytu krzykniesz Mamma Mia!