12
08
2022
Tarta z ciastem z granoli i jogurtowym fillingiem z owocami
fot. honestlyyum.com
To zupełnie naturalne, że kochasz słodycze,
my także nie potrafimy im się oprzeć.
Na szczęście nie każdy deser musi być tuczący.
Oto tarta z granoli, jogurtu naturalnego i świeżych
owoców, która zaspokoi cukrowy głód
bez pochłaniania nadmiaru kalorii.
fot. honestlyyum.com
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka posiekanych pekanów
1/2 szklanki syropu klonowego
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 hojne szczypty soli koszernej
1/3 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
3 szklanki zwykłego jogurtu greckiego
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo przygotuj olej kokosowy i garść
mąki pszennej (do smarowania formy)
oraz świeże owoce pokrojone na kawałki.
fot. honestlyyum.com
Zacznij od zrobienia granoli.
Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do tarty
nasmaruj olejem kokosowym i posyp mąką. Włóż granolę
i bardzo dokładnie dociśnij, tak by powstało ciasto.
Piecz wszystko przez 20-25 minut aż powierzchnia stanie się apetycznie złocista. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy chrupiące ciasto wystygnie, zajmij się jogurtem. Wymieszaj go ze słodkim syropem oraz wanilią i wyłóż w całości na powierzchnię płatków. Wszystko udekoruj kawałkami owoców oraz posyp odrobiną płatków owsianych.
fot. honestlyyum.com