27
06
2022
Bellini Popsicles - koktajl z prosecco w wersji na lato
fot. honestlyyum.com
Jeśli latem uwielbasz przyjmować gości w swoim
ogrodzie, przy kolejnej wizycie zaskocz ich bardziej
niż zwykle, serwując efektowne Bellini Popsicles.
To mrożone prosecco z musem
z brzoskwiń i zatopionymi kwiatami.
fot. honestlyyum.com
Składniki na mrożone prosecco:
15 uncji prosecco, 5 uncji syropu, 5 uncji soku z cytryny,
2 duże białe brzoskwinie, jadalne kwiaty do dekoracji
fot. honestlyyum.com
Brzoskwinie pokrój na kawałki, usuń pestki i wrzuć do blendera. Zmiksuj owoce na gładki mus. Przetrzyj go dodatkowo przez sitko, by pozbyć się kawałków skórki. Powstałe w ten sposób puree wymieszaj z sokiem z cytryny, syropem oraz prosecco.
Trunek wlewaj powoli, tak by nie powstawała pianka.
By połączyć wszystkie składniki, delikatnie wymieszaj.
Umyj świeże kwiaty, np. fiołki albo polne bratki.
Oderwij listki i łodyżki. Mikturę z musu i prosecco przelej
do foremek na lody i dodaj kilka kwiatków.
Włóż do zamrażarki.
fot. honestlyyum.com
Po upływie około 30 minut dołóż patyczki oraz przesuń
kwiatki, tak by były rozłożone regularnie.
Schowaj ponownie do zamrażarki i poczekaj aż lody
będą zmrożone. Podawaj swoim gościom od razu
po przygotowaniu. Będą oczarowani!
Polecamy: