30
10
2014
Słodkości na weekend: Tort bezowy, mus waniliowy & tarta
fot. The Coveteur
Zaglądaliście już do Restauracji Filmowej, która ostatnio zdradziła nam kilka sałatkowych receptur na lunche? Tym razem swoimi przepisami na słodkie łakocie podzielił się z nami cukiernik. Spróbujcie ich w oryginalnym wydaniu przy Siennej 39, a następnie odtwórzcie w domu i delektujcie się w długie, jesienne wieczory.
Mus waniliowy z karmelem
Składniki: 1 i 1⁄4 szklanki chudego mleka, laska wanilii, 1⁄4 szklanki skondensowanego mleka, 1⁄4 szklanki cukru, 1 jako, 1 żółtko, sól
Mleko podgrzej z rozciętą laską wanilii i odstaw na 20 minut. Na małej teflonowej patelni roztop cukier i podgrzej, poruszając patelnią aż zbrązowieje. Od razu przelej do 4 żaroodpornych foremek do zapiekania lub do filiżanek. Poruszając nim, rozprowadź karmel na dnie. Lekko ubij białko oraz żółtko i wymieszaj z mlekiem skondensowanym. Ze zwykłego mleka usuń wanilię i powoli wlewaj do mieszanki jajecznej, nie przerywając mieszania.
Masą napełnij foremki i przykryje je folią aluminiową. Piecz w kąpieli wodnej 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Ostrym nożem odetnij mus od brzegu foremek i wyłóż na talerzyk.
fot. The Coveteur
Tort bezowy z daktylami
Beza: 5 jaj, 3⁄4 szklanki cukru, 2 łyżki posiekanych daktyli
Krem: 0,5 kg serka mascarpone, 0,8 l śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 espresso lub mocny napar z kawy, 3 kieliszki likieru kawowego
Dekoracja: listki mięty, płatki róż, siekane daktyle
Wymieszane z cukrem białka ubijać w kąpieli wodnej, aż powstanie sztywna, jednolita błyszcząca masa. Zdjąć z kąpieli wodnej i delikatnie wymieszać z daktylami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować dwa okrągłe placki o grubości 2 cm. Piec w temperaturze 95 stopni C z uchylonymi drzwiczkami piekarnika przez około 3,5 godziny.
Śmietanę ubić z cukrem, dodając po łyżce mascarpone, wystudzone espresso, a na końcu alkohol. Nałożyć na placek bezowy warstwę kremu, przykryć drugim plackiem, docisnąć. Wierzch pokryć bitą śmietaną, udekorować.
fot. The Coveteur
Tarta ze śliwkami
Ciasto: 65 g mąki pszennej, 65 g mąki krupczatki, 75 g zimnego masła, 1 łyżeczka cukru pudru, 2-3 łyżki zimnej wody, szczypta soli, 400 g śliwek, 1 łyżka cukru
Kruszonka: 115 g mąki krupczatki, 150 g cukru, 50 g zimnego masła, pół szklanki płatków migdałowych, szczypta soli
Dodatkowo: lody z białej czekolady
Z podanych składników szybko zagnieć elastyczne, dość zwarte ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Dodaj cukier, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wyłóż nim formę do tart o średnicy około 26 cm lub kilka mniejszych. Przyciśnij mocno, by na całej powierzchni ciasto równo przylegało. Ułóż na cieście jedną niezbyt ścisłą warstwę śliwek.
Do dużej miski przesyp mąkę, cukier, migdały i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i opuszkami palców utrzyj na kruszonkę. Posyp nią wierzch tarty. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 35-40 minut - aż się zrumieni, a kruszonka będzie złocista. Wyjmij z pieca i podawaj na ciepło z lodami z białej czekolady.
Restauracja Filmowa
Warszawa, ul. Sienna 39