29
10
2014
Sałatkowy lunch: 5 pysznych & szykownych przepisów
fot. The Coveteur
Szybki lunch w centrum Warszawy? Zajrzyjcie na Sienną 39 - pod tym adresem znajduje się zaciszna Restauracja Filmowa. U nas pięć przepisów lunchowych na sałaty z łososiem, indykiem, małżami i kurczakiem, a także wegetariański miks warzyw w miodowym sosie. Tej jesieni spróbujcie ich wszystkich - najpierw w oryginalnym wydaniu szefa kuchni, a następnie w domowym zaciszu. Będzie pysznie!
Ogórki i seler naciowy z miodowym dressingiem
Składniki: 2 ogórki, 1 łodyga selera naciowego, 1 czerwona papryczka chilli, 1 łyżka płynnego miodu - akacjowy lub lipowy, 2 łyżki mleka kokosowego, sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, 4 czubate łyżki kiełków
Ogórki cienko obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je z drobno pokrojonym selerem oraz papryczką oczyszczoną z pestek. Dodajemy miód, mleko kokosowe, sól, zmiażdżony czosnek, sok z limonki i oliwę, wstawiamy do lodówki. Porcje sałatki nakładamy do miseczek. Dekorujemy łyżką kiełków.
fot. The Coveteur
Kurczak z orzechami w stylu azjatyckim
Składniki: 4 filety z piersi kurczaka pokrojone na paski, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych, 3 cebule dymki, pokrojone na ukos w talarki, 2 marchewki pokrojone w słupki o długości 4 cm i grubości zapałki, 35 g pędów grochu cukrowego, 2 łyżki tajlandzkiego słodkiego sosu chilli, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
W misce wymieszać kawałki kurczaka z imbirem, czosnkiem i sosem sojowym. Przez 2 godziny marynować pod przykryciem. Na średnim ogniu rozgrzać olej w ciężkiej patelni. Kawałki kurczaka smażyć w kilku porcjach, osuszać na papierowym ręczniku i studzić.
Wymieszać z cebulą dymką, marchewką i pędami grochu cukrowego. Sos chilli, ocet i olej z orzechów ziemnych wlać do zakręconego słoiczka i dobrze wstrząsnąć. Sałatkę polać sosem i ostrożnie wymieszać. Podawać od razu.
Wędzony łosoś z cebulką i awokado
Składniki: 60 g rzeżuchy wodnej, 200 g wędzonego łososia pokrojonego w plastry, 1 awokado pokrojone wzdłuż na plasterki, 1 mała cebula pokrojona w cienkie talarki, 1 łodyga selera naciowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki twarogu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
Rzeżuchę wodną dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na większe gałązki. Gałązki rozłożyć na 4 talerzach. Na rzeżuchę położyć łososia, awokado i cebulę. Łodygę selera pokroić na kawałki o długości 5 cm, a następnie pokroić na długie paski. Posypać nimi sałatkę.
Oliwę, ocet i twaróg utrzeć w robocie kuchennym lub mikserze. Dodać śmietanę i koperek, wymieszać. Sałatkę polać sosem i podawać od razu z chrupiącym pieczywem
fot. The Coveteur
Indyk z pomarańczami w sosie borówkowym
Składniki: 125 g rzeżuchy wodnej, 500 g mięsa indyczego w plastrach, 2 małe pomarańcze, 2 łyżki sosu borówkowego, 1 łyżka oleju, 1 łyżka białego octu winnego, 2 łyżki siekanych orzechów pistacjowych
Rzeżuchę dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na większe gałązki. Grube łodygi odciąć i wyrzucić. Rzeżuchę ułożyć na półmisku. Plastry indyka ułożyć na środku rzeżuchy. Pomarańczę obrać, usunąć białą membranę. Pokroić w cząstki i ułożyć wokół indyka. Sos borówkowy zmieszać z olejem i octem i polać nim mięso. Posypać siekanymi orzechami pistacjowymi i od razu podawać.
Małże z limonką i imbirem
Składniki: 400 g małży, 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych, dodatkowo 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych, 1 łyżka soku z limony, 1 łyżka mielonego imbiru, pół łyżeczki miodu, 1 łyżka drobno pokrojonej świeżej kolendry, 3 cukinie pokrojone w słupki wielkości zapałki, 2 marchewki pokrojone w słupki wielkości zapałki, 2 cebule dymki krojone ukośnie w talarki grubości 1 cm
Małże umyć i usunąć brązowe nitki. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Na ciężkiej patelni rozgrzać olej. Małże smażyć około 2 minut na dużym ogniu aż nabiorą złotobrązowego koloru. Dodatkowy olej, sok z limonki, imbir, miód i kolendrę umieścić w zakręconym słoiku i wstrząsnąć. Na 4 talerzach ułożyć warstwę warzyw. Na nich położyć małże i całość polać sosem. Podawać od razu.
Restauracja Filmowa
Warszawa, ul. Sienna 39