03
06
2015
Sałatka na lunch z nektarynek, mozarelli & prosciutto
fot. honestlyyum.com
Połączenie soczystych, letnich owoców (tak bardzo kojarzących się z wakacjami) z typowo włoskimi dodatkami - prosciutto, mozarellą, pomidorami i bazylią, sprawia, że sałatka znów staje się atrakcyjną i sycącą formą lunchu.
Podaj ją gościom podczas swojego weekendowego przyjęcia w ogrodzie - będą zachwyceni nie tylko oszałamiającą prezentacją, ale także wybitnym smakiem!
fot. honestlyyum.com
Składniki:
4 soczyste nektarynki
2 pomidory np. bawole serce
Kulka mozarella di bufala
Garść listków bazylii
8 plasterków prosciutto
2 główni mini sałaty rzymskiej
Oliwa extra virgin
Ocet balsamiczny
Śól morska i świeżo mielony pieprz
fot. honestlyyum.com
Dokładnie umyj i osusz owoce oraz warzywa. Z nektarynek wyjmij pestki, a miąższ pokrój na równe kawałki. Na dnie miski rozłóż listki sałaty, następnie podrzyj mozarellę i prosciutto.
Na wierzchu rozłóż pomidory i nektarynki, a całość skrop oliwą oraz octem. Przypraw solą i pieprzem. Konsumuj ze świeżą bagietką w piękny letni dzień.
Wypróbuj także innych przepisów na letnie sałatki:
Sałatka z pomelo i orzechami na szpinaku baby