30
10
2022
Przepis na dyniowe pączki z karmelową glazurą
fot. honestlyyum.com
Każdy kocha donuty: nie tylko za puszystą
konsystencję, ale także szerokie pole do artystycznych
eksperymentów, jeśli chodzi o glazurę i słodkie posypki.
Gdy w grę wchodzą dyniowe pączki, najlepszym
wyborem jest prosta polewa karmelowa. Jej słodko-słony
smak idealnie podkreśla jesienny charakter wypieków.
Ciasto: pół szklanki oleju roślinnego, 3 duże jajka, filiżanka cukru
w drobnych kryształkach, filiżankę dyniowego puree, pół filiżanki
maślanki, łyżeczka przyprawy korzennej, łyżeczka soli, łyżeczka
proszku do pieczenia, 1 i 3/4 oraz 2 łyżki mąki, niesolone
masło w temperaturze pokojowej do posmarowania patelni
Glazura: 4 łyżki niesolonego masła, pół filiżanki brązowego
cukru, 1/3 filiżanki śmietany do ubijania, łyżeczka
soli, 3/4 filiżanki cukru pudru
fot. honestlyyum.com
Jak zrobić pączki z dyni?
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni.
Półkę umieść na środkowej wysokości.
Olej roślinny, jajka, cukier, dyniowe puree, maślankę, przyprawę
korzenną, sół i proszek do pieczenia wymieszaj w dużym
naczyniu na gładką masę. Następnie dodaj do wilgotnych
składników mąkę i połącz delikatnie obie konsystencje.
fot. honestlyyum.com
Wypełnij formę do pieczenia donutów masłem, wlej ciasto i piecz przez kwadrans. Gotowe donuty wyjmuj do wystudzenia. Kiedy kolejne porcje będę rosły za drzwiami piekarnika, przygotuj karmelową glazurę. W rondelku rozpuść masło, brązowy cukier i sól. Kiedy składniki się połączą, dodaj śmietankę oraz cukier puder.
Jeszcze gorącą polewą pokryj gotowe już donuty. Jeśli karmel
zgęstnieje, po prostu delikatnie go podgrzej.
fot. topwithcinnamon.com