25
09
2022
Gofry z syropem klonowym i wanilią idealne na jesienne poranki
fot. topwithcinnamon.com
Izzy, autorka bloga Top with Cinnamon, jest ekspertką
w kategorii rozpieszczających śniadań. Dzisiaj
podpatrujemy jej pyszną wariację na temat gofrów.
Jak zrobić śniadaniowe gofry?
Za przygotowanie zabierz się wieczorem, przed snem łącząc część składników, tak by rano ekspresowo dodać pozostałe elementy i szybko zaspokoić głód. Wymieszane trzy rodzaje mąki, zakwas lub drożdże, cukier lub miód albo syrop klonowy, a także wodę i przykryj bawełnianą ściereczką.
SKŁADNIKI NA GOFRY
6 porcji
120 g mąki razowej
30 g mąki żytniej
40 g mąki kukurydzianej
3 łyżki zakwasu lub 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżka cukru lub miód albo syrop klonowy
Pół szklanki wody
fot. topwithcinnamon.com
Rano dodaj resztę składników.
1 jajko
Łyżka rozpuszczonego masła
Masło do nasmarowania gofrownicy
Szczypta proszku do pieczenia
Szczypta soli
Ekstrakt waniliowy
Rano rozgrzej gofrownicę i uzupełnij recepturę o jajko, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Gofrownicę nasmaruj masłem, aby ciasto nie przywierało do formy. Trzy minuty pieczenia to uniwersalny czas, który sprawdza się przy większości urządzeń, ale najlepiej będzie, jeśli wypracujesz swoją własną metodę.
Podawaj ze świeżymi owocami sezonowymi
oraz syropem klonowym.
fot. iamafoodblog.com