19
08
2015
Pikantna zupa rybna z limonką, pomidorami i mlekiem kokosowym
fot. whatscookinggoodlooking.com
Zupa rybna, jeśli opanujesz jej pichcenie, z pewnością na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru. W tej wersji można zastosować wymiennie rybę lub... kalafior - to opcja wegańska, oraz wybrać mleko kokosowe pełnotłuste lub light. My jednak, mimo wielkiej miłości do lekkiej kuchni, rekomendujemy to pierwsze, gdyż gwarantuje wyrazistszy, bardziej orientalny smak. A zatem do dzieła!
SKŁADNIKI (na dwie porcje)
Krucha, biała ryba
Sok z jednej limonki
Oliwa z pierwszego tłoczenia
2 małe pory (pokrojone)
2 ząbki czosnku
3 garście pomidorków cherry
(pokrój je na połówki i posól)
fot. whatscookinggoodlooking.com
Szczypta pieprzu cayenne
Papryczka jalapeno
Puszka mleka kokosowego
Ryż albo kasza quinoa
Opcjonalnie kalafior zamiast ryby
Świeże zioła do dekoracji
Rybę podziel na kawałki i zamarynuj w soku z limonki. Odstaw do lodówki i przygotuj resztę składników. Jeśli planujesz dodać do zupy ryż albo kaszę, ugotuj je zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dno garnka skrop oliwą - tyle, aby pokryć jego powierzchnię. Wrzuć pokrojonego pora, jalapeno oraz czosnek i smaż przez kilka minut. Teraz czas na wrzucenie pomidorków posypanych solą, a po kolejnych kilku minutach, także ryby w limonkowej marynacie oraz mleka kokosowego i odrobiny wody.
fot. whatscookinggoodlooking.com
Całość dokładnie wymieszaj, a jeśli lubisz pikantne zupy, dodaj szczyptę pieprzu cayenne. Kiedy doprowadzisz płyn do wrzenia, gotuj jeszcze przez 10 minut. Podawaj po delikatnym przestudzeniu z ryżem lub kaszą oraz garścią świeżych ziół.
Poznaj również przepisy na inne zupy:
Krem z pieczonej papryki z fetą