19
10
2023
Odchudzające zupy na jesień: Przepisy na płaski brzuch
Instagram @gatherednutrition
Pożywne, proste w przygotowaniu i dające świetne efekty.
Jesienne zupy możesz jeść o każdej porze dnia i nocy, bez
nieprzyjemnych konsekwencji. Są małokaloryczne i utrzymają
płaski brzuch przez długie godziny, a dodatkowo dzięki użytym
do ich zrobienia sekretnym superfoods, podkręca twój metabolizm.
Oto 5 jesiennych przepisów na aromatyczne i pyszne kremy.
Instagram @deliciousnederland
Zupa porowa
Sekret Francuzek i świetny sposób na jesienny detoks. Jej urokowi uległa tytułowa bohaterka „Emily in Paris”, która z rozkoszą smakowała przepisu na to danie. Zupa porowa jest nie tylko smaczna i prosta w przygotowaniu, ale także daje cudowne efekty odchudzające - stąd jej międzynarodowy fenomen.
Cebulę i czosnek podsmaż na patelni razem z liśćmi laurowymi
oraz ziemniakami. Gdy warzywa się zarumienią zalej je bulionem,
dodaj suszone zioła i lekko dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż całość
zmięknie. Na ostatnie 5 minut gotowania, dodaj dobrze
posiekanego pora i wyrzuć liście laurowe, a następnie
przełóż całość do blendera.
Podawaj z odtłuszczonym białym serkiem
i posiekanym szczypiorkiem.
Instagram @deliciousmag
Zupa z soczewicy
Jesienną porą przywróć do swojego menu cudowną i idealnie brązową soczewicę, która okazuje się być genialnym superfood i o której zdajemy się zapominać - to wielki błąd. Przede wszystkim roślina ta w ogóle nie zawiera tłuszczu co czyni ją idealnym produktem wspomagającym odchudzanie. Ponadto, ze względu na dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego powinna się znaleźć w jadłospisie każdej kobiety, która chce utrzymać dobrą formę i poprawić swój metabolizm.
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę, aż warzywa
zmiękną i zarumienią. Dodaj czosnek, kminek, curry i tymianek
oraz odsączone, pokrojone w kostkę pomidory i smaż,
często mieszając, aby wydobyć ich smak i aromat.
Do całości dorzuć surową soczewicę, bulion oraz wodę
i dopraw obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
a także szczyptą płatków czerwonej papryki.
Gotuj do momentu, gdy soczewica będzie miękka, ale nadal zachowa
swój kształt. Przełóż zupę do blendera i zmiksuj na gładki krem.
Insatgram @zestfulkitchen
Zupa marchewkowa z kolendrą
Nie dość, że jest lekkostrawna, to dodatkowo uzupełnia niezbędne w okresie jesiennym witaminy i minerały takie jak A,C, E, a także wapń, potas, sód, żelazo. Dodana do obłędnie soczystej marchwi - kolendra to również skarbnica składników odżywczych. Świeże zioło ma działanie przeciwutleniające, a także jest pomocne w oczyszczaniu organizmu z metali - nawet z tak toksycznych jak rtęć, aluminium, czy ołów.
Na dużej patelni smaż oliwę z posiekaną cebulą, aż zmięknie.
Dodaj łyżeczkę mielonej kolendry oraz posiekanego ziemniaka i
chwilkę gotuj. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę oraz bulion
warzywny, a następnie przykryj i gotuj przez 20 minut,
aż warzywa będą miękkie.
Całość wrzuć do robota kuchennego z garścią kolendry,
a następnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj soli i pieprzu,
jeśli to konieczne i podawaj ze świeżymi ziołowymi liśćmi.
Instagram @theendlessmeal
Zupa z selera
Nie bez przyczyny sok z selera cieszy się tak ogromną popularnością wśród kobiet dbających o sylwetkę. W okresie jesienno-zimowym spróbuj jego rozgrzewającej interpretacji, w której szybko się zakochasz i nie będziesz chciała jeść nic innego! Seler zawiera bardzo dużą ilość witaminy C – najskuteczniejszego spalacza tkanki tłuszczowej, dlatego też zmniejsza chęć sięgnięcia po słodycze, działa moczopędnie, a także przyspiesza metabolizm.
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu, wrzuć seler,
czosnek i ziemniaki i poczekaj do zarumienienia się warzyw.
Następnie dodaj odrobinę wody, dużą szczyptę soli i gotuj,
regularnie mieszając, przez 15 minut, dodając trochę
więcej cieczy, jeśli warzywa zaczną się kleić.
Do garnka wlej bulion warzywny i gotuj całość jeszcze 20 minut,
aż ziemniaki się rozpadną, a seler będzie miękki. Zupę zmiksuj
blenderem na purée, dopraw do smaku i podawaj z lekką śmietanką.
Instagram @bbcgoodfood
Dyniowa po tajsku
Dyniowa zupa to już klasyk na jesienną porę, jednak w tym sezonie spróbuj jej w nieco pikantniejszej odsłonie, która dodatkowo podkręci twój metabolizm, a także będzie miłym urozmaiceniem tego dobrze znanego już przepisu.
Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem. Wrzuć dynię
do naczynia, skrop ją oliwą i przyprawami, a następnie
piecz przez 30 minut, aż będzie złocista i miękka.
W międzyczasie na patelni przysmaż na oliwie cebulę, imbir
i trawę cytrynową, aż do miękkości. Dodaj pastę curry i wymieszaj
z całością. Następnie dorzuć pieczoną dynię, mleczko kokosowe
i bulion. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut,
a potem wyjmij trawę cytrynową.
Ostudź zupę i zmiksuj ją na gładką masę za pomocą blendera.
Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i cukrem trzcinowym.
Podawaj z łyżeczką mleczka kokosowego i płatkami chilli.
Instagram @sullivang_