17
09
2022
Oczyszczająca zupa jesienna z zieloną herbatą i jarmużem
fot. Top with Cinnamon
Najlepsza jesienna zupa na pierwsze chłodne dni?
Autorka bloga Top with Cinnamon twierdzi,
że nic nie wzmacnia szybciej i skuteczniej niż
solidna porcja marchewki, jarmużu i ciecierzycy.
Przy okazji miesza warzywa z antyoksydacyjną
i detoksykującą zieloną herbatą.
fot. Top with Cinnamon
Składniki:
2 filiżanki wywaru z warzyw lub z kurczaka
2 marchewki pokrojone w plasterki
Pół selera drobno pokrojonego
Pół puszki ciecierzycy
Posiekana świeża bazylia
Garść jarmużu bez łodyżek
Cienki makaron
Torebka zielonej herbaty
Czarny pieprz
Pełnoziarnista tortilla
Ząbek czosnku przecięty na pół
Olej kokosowy
Sól morska
fot. Top with Cinnamon
Do gorącego bulionu wrzuć marchewki, selera, ciecierzycę i gotuj przez 8-10 minut. Dodaj bazylię, jarmuż i makaron oraz torebkę zielonej herbaty na sznureczku, byś łatwo mogła ją wyłowić. Po pięciu minutach makaron powinien być gotowy, więc wyjmij herbatę i przypraw zupę pieprzem.
Toritllę posmaruj olejem kokosowym, natrzyj
czosnkiem, posyp szczyptą soli i wrzuć na patelnię.
Kiedy będzie chrupiąca (po około 6 minutach),
zdejmij ją z ognia, połam na kawałki
i podawaj do ciepłej zupy.
fot. Simply Scratch