19
08
2023
Najlepsze przepisy z kawą: Cold brew, tonic espresso, golden latte
Instagram @victoriaquitzau
Mała czarna, a może z mlekiem?
Kawa ma wiele różnych odsłon.
Kofeinowy napar rozbudza, poprawia koncentrację i dodaje
energii, a przy regularnej konsumpcji zmniejsza także ryzyko
chorób cywilizacyjnych, podnosi nastrój i przyspiesza metabolizm.
Na dodatek wersja bez mleka jest dietetyczna i nie zawiera
kalorii. Co więcej, kawa pozwala na tworzenie nieograniczonej
liczby pysznych i oryginalnych receptur.
Oto najlepsze przepisy z kawą w roli głównej.
Instagram @tineandreaa
Kawa po wietnamsku
Stanowi doskonały wybór dla osób lubiących mocny, pobudzający napar, a równocześnie słodki smak. Zaparz intensywne espresso – wykorzystaj do tego celu dowolną, preferowaną metodę, rekomendowany jest np. tradycyjny wietnamski zaparzacz typu phin. Następnie dodaj do filiżanki kilka łyżek zagęszczonego mleczka w puszcze lub kajmaku – muszą być to gęste, kremowe odmiany, by rozkoszować się cudownie słodkim naparem.
Jeśli możesz, to spróbuj zaparzyć zmielone ziarna kawy
wietnamskiej – odmiana typu robusta charakteryzuje się
w 100% naturalnym, obłędnym czekoladowym aromatem.
Instagram @wefelicia
Dalgona Coffee
To idealna alternatywa dla deseru – jednak z zachowaniem właściwości pobudzających kawy. To także piękna i nietypowa metoda prezentacji codziennego naparu. Jak ją wykonać? Do tego celu potrzebna będzie kawa rozpuszczalna, cukier i odrobina wody. Całą miksturę ubijaj mikserem przez około 1-2 minuty.
Efekt? Lekka, chmurkowa konsystencja i apetyczny, karmelowy
kolor. Całość przełóż do wysokiej szklanki z mlekiem
i ciesz się kawowym deserem do wyjadania łyżeczką.
Instagram @wefelicia
Cold brew
To coś więcej niż zwykła kawa na zimno. To starannie zaparzona kawa w wydaniu slow. Do jej przygotowania musisz zabrać się dzień wcześniej. Zaopatrz się w duże, szklane naczynie, np. dzbanek. Wsyp do niego świeżo zmieloną kawę i zalej ją zimną wodą w proporcji 1:10. Następnie pozostaw ją do naciągnięcia przez 16 godzin. W tym czasie aromaty będą powoli się przenikać.
Następnego dnia wrzuć kilka kostek lodu do filiżanki,
a kawę przelej przez papierowy filtr.
Cold brew najlepiej smakuje w wydaniu bez mleka –
powoli parzona, czarna kawa wspaniale gasi pragnienie.
Instagram @tineandreaa
Tonic espresso
Doskonała opcja na letnie orzeźwienie oraz pomysł na bezalkoholowy drink. Ten zaskakujący miks zapewnia idealny balans smaków między kwasowatością, słodyczą i goryczką. Do wysokiej szklanki wrzuć tak dużo kostek lodu, jak masz ochotę. Wklej tonik (około 100-150 ml) oraz pozwól mu się schłodzić i lekko wygazować.
W międzyczasie zaparz espresso i połącz je z wcześniej
przygotowaną mieszanką – świetnie jeśli uda Ci się
zachować dwie oddzielone warstwy napoju.
Całość zwieńcz plasterkami cytryny
lub limonki oraz listkami mięty.
Instagram @vikyandthekid
Golden latte
To nic innego kawa z dużą ilością mleka oraz z dodatkiem kurkumy. Taki napar nie tylko pięknie wygląda dzięki swoim złocistym tonom, ale na dodatek wykazuje właściwości prozdrowotne: przeciwzapalne, rozgrzewające i poprawiające odporność. By wyczarować złociste latte, zaparz espresso, a w osobnym naczyniu rozpuść pastę z kurkumy w mleku. Do wyboru jest mleko krowie lub dowolna, roślinna alternatywa.
Oprócz kurkumy można dodać również cynamon oraz cukier
brązowy. Całość spień i połącz z espresso, by cieszyć się
rozgrzewającym napojem o lekko pikantnym smaku.
Instagram @tineandreaa