21
04
2023
Jak najlepiej pić kawę i uczynić z niej codzienny rytuał?
Instagram @wefelicia
Z codziennej filiżanki kawy można uczynić
prawdziwy rytuał dla zdrowia i relaksu.
Oto poradnik dla wszystkich wielkomiejskich kawoszy,
którzy pragną celebrować każdy najmniejszy łyk
pobudzającej mieszanki – nawet tej pitej w szalonym
pędzie, między kolejnymi spotkaniami, w pracy
przed komputerem czy na służbowym lunchu.
Instagram @tineandreaa
Jak zaparzyć kawę?
Staranne parzenie kawy z ziaren o wysokiej jakości
pozwala wydobyć pełnię jej aromatu i ukryte nuty naparu.
Dzięki działaniu młynka, po roztarciu całych ziaren na drobny proszek, w całej kuchni roznosi się upajający zapach świeżo zmielonej kawy, który pobudza zmysły i relaksuje. Dodatkowo, młynek pozwala kontrolować grubość mielenia, co jest użyteczne przy niektórych metodach parzenia. Szybki efekt zapewnia elektryczny młynek, ale wariant ręczny sprawia, że kawa jest parzona w rytmie slow.
Instagram @victoriaquitzau
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Ekspres ciśnieniowy i przelewowy to przykłady
najpopularniejszych i sprawdzonych rozwiązań.
Świetnym pomysłem jest jednak wypróbowanie
alternatywnych metod parzenia kawy.
Do wyboru są takie ciekawe opcje jak AeroPress, French Press, Chemex czy Driper. Każda z nich wymaga posiadania tylko niewielkich i prostych w obsłudze gadżetów, a przy tym ma jeszcze inne, niewątpliwe zalety. Wszystkie te techniki wydobywają nawet najgłębiej ukryte aromaty kawy i pozwalają dodać całej, zgoła prozaicznej czynności wrażenia niespiesznej, uroczystej ceremonii.
Ciekawą alternatywę dla ekspresu stanowi także tradycyjna,
choć nieco zapomniana kawiarka, która zapewnia parzenie
prawdziwego espresso we włoskim stylu.
Instagram @victoriaquitzau
Mleko do kawy: jakie wybrać?
Popularne kiedyś dodatki do kawy, takie jak mleko krowie,
śmietanka czy mleczko skondensowane, są wypierane
przez napoje roślinne: lekkostrawne i niskokaloryczne.
Do kawy koniecznie wybierz odsłonę napoju typu barista – są to specjalnie wyprodukowane odmiany o gęstszej konsystencji, które nie ważą się w gorącym naparze i nadają się do spieniania. Świetnie do porannej filiżanki sprawdzi się mleko sojowe lub kokosowe, ale hit stanowi owsiane – jego naturalnie kremowa formuła zdecydowanie najbardziej przypomina mleko krowie.
Na dodatek delikatny, owsiany smak świetnie komponuje się
z kawą, gdyż nie przytłacza jej aromatu.
Instagram @tineandreaa
Co więcej, mleko z ziaren owsa jest niskokaloryczne
i bogate w błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie
sytości i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Inne roślinne alternatywy również wykazują
pozytywne działanie dla organizmu.
Napój kokosowy zawiera sporą porcję wapnia i zdrowe kwasy tłuszczowe, ale przy tym jest dość kaloryczny. Mleko sojowe jest z kolei bardzo lekkostrawne i zapobiega osteoporozie, a także zawiera odmładzające fitoestrogeny. Bez względu na to, jakie mleko wybierzesz, koniecznie zaopatrz się w mały spieniacz – ubite, podgrzane mleko sprawi, że poczujesz się niczym w kawiarni.
Instagram @tineandreaa
Kawa w domu czy na wynos?
Kawa celebrowana w zaciszu własnego domu
czy na mieście prosto z kawiarni?
Domowa kawa to znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna opcja – samodzielnie kontrolujesz ilość i rodzaj dodatków, a także poziom słodkości naparu. Łatwiej też zupełnie zrezygnować z tuczących dodatków, jak bita śmietana, czekoladowa posypka czy biały cukier. Domową kawę możesz również przygotować w dokładnie taki sposób jak lubisz: o konkretnej mocy i smaku.
Instagram @tineandreaa
Jednakże wizyta w kawiarni to możliwość spróbowania
kawy parzonej w profesjonalnym, wysokiej jakości ekspresie
ciśnieniowym, zapewniającym smak, którego zwyczajnie
nie da się odtworzyć w domowych warunkach.
Lokale mają również dostęp do niesprzedawanych komercyjnie, specjalnych odmian ziaren o wyjątkowym pochodzeniu i aromacie. Wyprawa do kawiarni to także całe doświadczenie: obserwowanie baristy przy pracy, słuchanie dźwięków ekspresu, chłonięcie całej atmosfery, a przede wszystkim okazja do spotkania z przyjaciółmi i najbliższymi.
Instagram @tineandreaa
Teoretycznie domowa kawa jest bardziej ekologicznym
rozwiązaniem niż ta na wynos, bo nie korzystasz
z jednorazowych kubków.
Zawsze jednak warto przynieść własny termiczny kubek,
do czego kawiarnie coraz chętniej namawiają. Dzięki temu
możesz cieszyć się profesjonalnie zaparzonym naparem
bez lęku o niepotrzebne zaśmiecanie środowiska.
Instagram @viki.ortner