29
08
2015
Muscat ze słodkimi brzoskwiniami i garścią świeżych truskawek
fot. honestlyyum.com
Wakacje się kończą, a wraz z nimi niebawem powiemy bye, bye do lata. Na blogu HonestlyYum.com znalazłyśmy efektowną receptę na pocieszenie - lekkie koktajle ze słodkiego wina Muscat, brzoskwiń i truskawek. Będą perfekcyjnym dodatkiem do deseru podczas Twoich ostatnich letnich przyjęć!
SKŁADNIKI
(od 4 do 6 porcji)
Pół butelki Muscatu
4 dojrzałe, pokrojone brzoskwinie
Garść świeżych truskawek lub malin
Brązowy cukier
fot. honestlyyum.com
Przelej wino do dzbanka i ewentualnie odrobinę osłódź syropem z brązowego cukru, który zrobisz rozpuszczając cukier w wodzie. Dużą miskę wypełnił lodowatą wodą lub wodą z lodem. Równocześnie zagotuj wodę w garnku.
Każdą brzoskwinię wkładaj do wrzątku na 10 sekund, a następnie wyjmuj, zdejmuj skórkę i wkładaj do wody z lodem, by ponownie ją schłodzić w ekspresowym tempie. Schłodzone brzoskwinie pokrój w plasterki, przełóż na talerz, przykryj ciasno folią i schowaj na godzinę do lodówki, by owoce się zmacerowały.
fot. honestlyyum.com
Na 30 minut przed planowanym serwowaniem, wyjmij owoce z lodówki i spróbuj czy są dostatecznie słodkie. Jeśli uznasz, że należy im się odrobina syropu, nie wahaj się skropić nim ich powierzchni. Do szklanek włóż brzoskwinie, wlej Muscat i udekoruj każdy koktajl truskawkami.
Spróbuj także innych koktajli:
Earl Grey z ginem i płatkami róży