23
03
2022
Lista szykownych trendów w menu ślubnym
Instagram @100_layercake
Sezon ślubny tuż-tuż!
Z tej okazji prezentujemy najciekawsze i najbardziej
efektowne trendy kulinare wytypowane przez VOGUE.fr,
które łatwo można wkomponować do ślubnego menu.
Instagram @100_layercake
Koktajle na bazie ziołowych naparów lub kwiatów to
nowy, ślubny must-have. Pięknie wyglądają, zachwycająco
pachną, a na dodatek mają sporo witamin.
Wśród popularnych smaków znalazł się
tymianek, lawenda i rumianek.
Drinki podawaj w płaskich kieliszkach z cienką nóżką
i dekoruj jadalnymi kwiatami.
Instagram @100_layercake
Jeśli marzysz o urokliwym, słodkim i bardzo oryginalnym
deserze, podaj swoim gościom ptysie.
Ich zgrabny i prosty kształt zdecydowanie odróżni się
od klasycznych weselnych ciast, a lekka formuła
i rozmiar w sam raz na jeden kęs pozwolą na
skosztowanie także innych łakoci.
Modne są zwłaszcza odsłony oblane gorzką czekoladą,
udekorowane świeżymi owocami, z bezową chmurką
lub klasycznie przełożone bitą śmietaną.
Instagram @100_layercake
Domowe lemoniady nie tylko doskonale orzeźwiają
i smakują absolutnie wszystkim, ale co więcej dzięki
braku procentów doskonale sprawdzą się także
dla najmłodszych gości.
Kreując ślubne menu, koniecznie wybierz ciekawe smaki,
np. różany, arbuzowo-ogókowy, pomarańczowy doprawiony
bazylią lub cytrynowy z lawendą.
Instagram @100_layercake
W ramach lekkich drinków doskonale sprawdzą się także
napary ziołowe podawane z kostkami lodu lub domowej
roboty herbata mrożona z plasterkami limonki.
Dla festiwalowego twistu podawaj je w wysokich słoikach
z kranikiem, tak aby każdy z gości mógł samodzielnie
zaserwować sobie dowolną ilość napoju.
Instagram @thelemonapron
Kiedy latem panują rekordowo wysokie temperatury,
ciężki tort wydaje się być ostatnią rzeczą, na jaką można mieć ochotę.
Oryginalnym rozwiązaniem będzie za to torcik wykrojony
z arbuza i ozdobiony bórowkami bądź figami.
fot. Vogue.fr
S'more to mało znana w Europie przekąska, od lat uwielbiana
jednak w USA. Składa się ona z dwóch herbatników
przełożonych kostką czekolady i pianką marshmallow.
Kluczowym elementem niezbędnym do uzyskania
niezwykłego smaku s'mores jest podpiekanie ich nad
ogniem, co sprawia, że wnętrze apetycznie się roztapia.
Instagram @conlecheycanela
Matcha to sproszkowana, japońska herbata, która znana
jest ze swoich pro-zdrowotnych właściwości.
Doskonale pasuje do lodów, zapewniając efektowny
zielony kolor, ciekawy posmak i dużo minerałów.
Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu warto
serwować je w ceramicznej zastawie.
Instagram @cedricgrolet
Cukiernicze trompe-l'œil to prawdziwy
ślubny przebój sezonu.
Babeczki o smaku róży uformowane w kształt różanych
płatków czy też torcik fraisier o formie truskawki -
to tylko kilka przykładów wykorzystania iluzji w gastronimii
Instagram @cedricgrolet
Kluczem jest wybranie głównego składnika potrawy
i uformowanie w jego kształt całego dania.
Takie smakołyki stanowić będą zachwycającą
dekorację każdego weselnego stołu.
Instagram @studio_neon
Tego lata staromodne koreczki najlepiej zastąpić
wytrawnymi lizakami.
Ich przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy na końcu
długiej, drewnianej wykałaczki nałożyć wybrany dodatek.
Zainspiruj się japońskim sushi i postaw na
ośmiorniczki z ryżem obtoczone sezamem.
Instagram @studio_neon
Może być to również kawałek parmezanu
i szynki parmeńskiej czy też plasterek awokado
w duecie z łososiem i kremowym serkiem.
Instagram @100_layercake
Zaserwuj swoim gościom różnorodność lubianych
dań w wersji mini, w sam raz na jeden kęs.
W ten sposób każdy będzie mógł spróbować
zupełnie różnych smaków, nie martwiąc się o pojemność
talerza czy własnego żołądka.
Co więcej, takie barwne kompozycje bardzo
malowniczo prezentują się na talerzu.
Instagram @100_layercake
Co warto włączyć do ślubnego menu w wersji mini?
Burgery w odsłonie mięsnej i wegetariańskiej, chińskie
bułeczki baozi, meksykańskie taco i tortille, drobno pokrojone
owoce podawane z wydrążonej skórce limonki, kawałki pizzy
słodkie babeczki czy też warzywne frytki.
Zobacz także: