16
02
2022
Królewska etykieta przyjęć w domu: 14 zasad, które warto znać
Dworska etykieta może zagościć także w twoim domu.
Specjalistka w tej dziedzinie i założycielka Beaumont Etiquette,
Myka Meier, zdradziła 14 zasad niezawodnych
podczas wydawania domowych przyjęć, które
praktykuje sama Księżna Cambridge.
Wyślij oficjalne zaproszenie
Oficjalnie zaproszenie wysłanie na eleganckim papierze to niezwykle szykowny sposób poinformowania o organizowanym przyjęciu. Idealne zaproszenie powinno zawierać dokładny adres, godzinę rozpoczęcia, ale także zakończenia spotkania. Współcześnie zaproszenie można również wysłać online, takiej formy nie unika nawet Kate Middleton.
Przygotuj się odpowiednio wcześniej
Idealna gospodyni jest nie tylko doskonale przygotowana, ale i zrelaksowana. Przyjemna atmosfera to niezbędny czynnik każdego udanego przyjęcia. Przygotuj więc wszystko to, co możliwe na dzień przed proszonym obiadem czy kolacją, np. wystrój wnętrz, nakrycie stołu lub potrawy, które mogą dłużej postać w lodówce. To zapobiegnie nerwowej bieganinie w dzień wydarzenia.
Pamiętaj o savoir-vivre przy stole
Właściwe ułożenie sztućców na stole ma duże znaczenie w dworskiej etykiecie. Talerz połóż około 5 centymetrów od krawędzi stołu, a sztućce rozłóż po jego bokach w równej odległości od siebie. Kieliszki powinny stanąć z przodu przed talerzem po prawej stronie, zaś spodek i nóż do pieczywa po lewej.
Widelce rozłóż po lewej stronie talerza, po prawej natomiast nóż i łyżkę do zupy, a mała łyżeczka do deseru powinna znaleźć się tuż nad talerzem. Głęboki talerz, płaski talerz i mały talerzyk połóż jeden na drugim, z wierzchu zaś przystrój to serwetką.
Odpowiednio powitaj gości
Dla powitania nieznajomych stosuj lokalne zwyczaje, bliskim daj zaś pocałunek w policzek, ewentualnie połączony z uściskiem dłoni. Jako gość przyjęcia nie pojawiaj się zbyt wcześnie. Dla imprez koktajlowych optymalna pora odwiedzin to 15 minut po rozpoczęciu, zaś w przypadku przyjęć spędzanych przy stole, pojaw się na miejscu od 5 do 10 minut po czasie.
Podaj właściwą liczbę przystawek
Liczbę przystawek podziel przez liczbę gości, idealnie na jedną osobę powinny przypadać trzy. Nie zapomnij także o przygotowaniu opcji wegetariańskiej. Zadbaj również o to, aby przekąski były niewielkie, w sam raz na jeden kęs i tylko lekko zaspokajające apetyt. Dodatkowo, tłustsze potrawy najlepiej podawać nadziane na wykałaczkę, tak aby nikt nie pobrudził sobie dłoni.
Przedstaw gości sobie nawzajem
Zadaniem gospodyni jest zapoznanie wszystkich gości ze sobą. Zrób to jak najszybciej, tak aby nie dopuścić do powstania niezręcznych sytuacji. Przedstawianie, inicjowanie wspólnych rozmów, pośredniczenie między gośćmi pozwoli zadbać o ich dobre samopoczucie i komfort.
Trzymaj torebkę w dłoni
Podczas wytwornych przyjęć elegancka torebka (kopertówka czy puzderko) powinna być trzymana w obu dłoniach przed ciałem. Podczas podawania komuś ręki lub chwytania kieliszków czy przekąsek, przełóż ją na jedno przedramię. Nigdy nie odkładaj torebki na ziemię lub na stół, nie wsuwaj jej także pod pachę. Jeśli przy stole nie ma małych wieszaczków lub odpowiedniego stołeczka, włóż ją między oparcie krzesła a swoje plecy.
Przyjmij odpowiednią postawę ciała
Skromna postawa podczas pozycji siedzącej to doskonały dowód ujmującej kultury osobistej. Przyjmij typowe dla Kate Middleton ułożenie ciała zwane Duchess Slant, a na pewno sprawisz wrażenie osoby eleganckiej i pełnej gracji, nawet jeśli będziesz zmuszona siedzieć przez kilka godzin w jednej pozycji.
Jak wygląda Duchess Slant? Usiądź, wyprostuj plecy, lekko odsuń się od oparcia (na tzw. długość jajka), brodę trzymaj równolegle do podłoża, kolana i kostki powinny być złączone, pięty płasko postawione na ziemi, łydki zaś nieznacznie pochylone w jedną stronę. Alternatywnie możesz także skrzyżować nogi z tzw. Cambridge Cross.
Trzymaj kieliszek jak znawczyni
Sprawdzony sposób na eleganckie trzymanie kieliszka w dłoni? Za jego nóżkę. W ten sposób trunek niepotrzebnie nie nagrzewa się, a delikatny chwyt nadaje dłoniom subtelności. Jeśli pomalowałaś usta szminką, pamiętaj, aby pić tylko z jednej strony, dzięki temu nie pobrudzisz szminką całej krawędzi kieliszka.
Złóż serwetkę, jedz powoli
Złóż serwetkę na pół, a następnie połóż ją na kolanach z krawędzią skierowaną w twoją stronę. Jako gospodyni powinnaś zrobić to pierwsza i dać sygnał wszystkim gościom. Jeśli w trakcie posiłku będziesz musiała wytrzeć usta lub dłonie, zrób to wewnętrzną stroną serwetki, tak aby nie zabrudzić swoich ubrań.
Jedz wszystkie posiłki w spokojnym, nieśpiesznym tempie, unieś łyżkę lub widelec do ust trzy maksymalnie cztery razy, a następnie zrób przerwę i odłóż sztućce na talerz. W przypadku zupy, elegancko prezentuje się, kiedy nabierasz płyn kierując łyżkę na zewnątrz, a nie do siebie.
Odpowiednio trzymaj sztućce
Pamiętaj, aby przez cały czas, również gryząc, trzymać nóż w prawej ręce, a widelec w lewej. Problematyczne jedzenie zawsze układaj na tylnej części widelca, tak aby z niego nie spadło. Kiedy skończysz posiłek odłóż sztućce na talerz. Ustaw je pod skosem z rączkami na godzinie 4:20.
Chwyć filiżankę jak dama
Jeśli chcesz elegancko używać zastawy, pamiętaj, aby inaczej trzymać filiżankę pijąc kawę, a inaczej sącząc herbatę. Naczynie z kawą chwyć, przekładając palec wskazujący przez uszko, zaś filiżankę z herbatą subtelnie złap w trzy palce. Dodatkowo, mały palec nie powinien nienaturalnie sterczeć, zrelaksuj również całą dłoń.
Zadbaj o schludny wygląd łazienki
Podczas przyjęcia również twoja łazienka powinna prezentować się nienagannie. Ściągnij z widoku wszelkie niepotrzebne przedmioty (kosmetyki, suszarkę etc.) oraz czasopisma, które przeglądasz w łazience. Umieść na umywalce delikatnie perfumowane mydło w kostce, obok może znaleźć się także krem do rąk. Unikaj ustawiania zapachowych świeczek lub dyfuzorów, gdzyż ich aromat może się okazać dla kogoś drażniący.
Nie pozwól gościom zabrać się za sprzątanie
Kultura wymaga, aby goście zaoferowali ci swoją pomoc w sprzątnięciu stołu. Perfekcyjna gospodyni powinna jednak odmówić. Twoi goście mają czuć się zrelaksowani i nie powinnaś obarczać ich jakimikolwiek obowiązkami.