10
08
2015
Letnia surówka dla sałatkowej snobki: Brzoskwinie z kolendrą
fot. iamafoodblog.com
Wabi apetycznymi kolorami, leciutko chrupie w ustach, przyjemnie i zdrowo syci oraz tak pięknie zdobi stół! Ta efektowna sałatka to stylowy mix warzyw i owoców, które wspólnie z ziołami doskonale uzupełnią każdy letni obiad. Z podanych w przepisie porcji składników bez problemu przygotujesz ją dla sześciu osób. I to w zaledwie 30 minut!
SKŁADNIKI
2 kolby kukurydzy
2 białe brzoskwinie pokrojone w plasterki
Pół małej główki czerwonej kapusty
Ogórek pokrojony w kostkę
Papryczka jalapeno
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej mięty
Sok z połowy limonki
2 łyżki oleju, np. rzepakowego
Pół łyżki octu ryżowego
Łyżeczka oleju sezonowego
Sól i świeżo zmielony pieprz
fot. iamafoodblog.com
Aby kukurydza stała się miękka, zgrilluj ją na patelni albo owiń w papierowy ręcznik, połóż na talerzu i włóż na 2 minuty do mikrofalówki. Kiedy wystygnie, obierz ziarenka z kolby. Wszystkie świeże składniki, czyli czerwoną kapustę, zioła, białe brzoskwinie, ogórka oraz ewentualnie jalapeno (jeśli masz ochotę na pikantny posiłek) przełóż do miseczki.
Dodaj kukurydzę, sól i pieprz, a całość skrop dressingiem z oleju roślinnego, octu ryżowego oraz oleju sezamowego. Surówka jest pyszna jako samodzielny posiłek lub dodatek np. do pieczonego kurczaka.
fot. iamafoodblog.com
Kochasz sałatki? Wypróbuj także innych!
Nektarynki z mozarellą i prosciutto
Pomelo i orzechy na szpinaku baby